Türkiye bağlantılı "kara para aklama" operasyonu: Milyonlarca Euro vurgun yapmışlar

Türkiye bağlantılı "kara para aklama" operasyonu: Milyonlarca Euro vurgun yapmışlar

Bir şüphelinin, altın ihracatı yöntemiyle yüklü miktarda kara para akladığı ortaya çıktı.

Frankfurt am Main Gümrük Soruşturma Bürosu ve Rheinland-Pfalz Eyaleti Ceza Soruşturma Bürosu, ortak bir basın açıklamasıyla, "Türkiye bağlantılı" kara para operasyonunun detaylarını paylaştı.

Kurumlar tarafından yapılan ortak açıklama şöyle:

"Gümrük ve polis memurları tarafından 21 Mart 2024 tarihinde Düsseldorf, Müllheim in Markgräflerland ve Lüksemburg'da beş konut ve işyerinde yapılan aramalarda kapsamlı ticari belgeler, bilgisayar verileri ve bir video sistemi ele geçirildi.

Ortak Mali Soruşturma Grubu (GFG), 2023 yılının sonundan bu yana 43 yaşındaki bir şüpheliyi ve suç ortağı olduğu iddia edilen kişiyi altın işlemleriyle bağlantılı olarak ticari kara para aklama şüphesiyle soruşturuyor.

Saarbrücken savcılığı tarafından yürütülen soruşturma, gümrük makamlarının bir parçası olan ve şüpheli finansal işlemleri araştıran federal merkez ofisi Mali İstihbarat Birimi (FIU) tarafından kapsamlı ve yüksek öncelikli olarak harmanlanan ve analiz edilen çeşitli ipuçlarına dayanıyordu. FIU'nun analizlerinin sonuçları daha sonra Saarland Eyalet Emniyet Müdürlüğü'ne iletildi..."

"TÜRKİYE'YE İHRAÇ ETMİŞ"

Bugüne kadar elde edilen bulgulara göre, ana şüphelinin Almanya'dan milyonlarca Euro değerinde menşei bilinmeyen altın satın aldığı, Türkiye'ye ihraç ettiği ve daha sonra aynı gün bir kısmını altın takı olarak yeniden ithal ettiği iddia ediliyor.

Ayrıca 43 yaşındaki şahsın, değerli metalin menşeini ve ithalat ve ihracat işlemlerindeki nakit akışını gizlemek için sahte şirketler kullandığından şüpheleniliyor.

Frankfurt am Main Gümrük Soruşturma Ofisi basın sözcüsü Carina Orth, operasyona ilişkin açıklamasında "Altının ve kullanılan fonların kaynağının belirsiz olması nedeniyle, bunların muhtemelen suç teşkil eden öncül suçlardan kaynaklandığı göz ardı edilemez" ifadelerini kullandı.

Ekim 2023'te Prüm'de yapılan bir gümrük denetimi sırasında yaklaşık 522 bin Euro, bir ateşli silah ve daha önce 19 kilogram altın ele geçirilmişti.

ARTI49

HABERE YORUM KAT