Türk siyasetbilimciden Almanya’da medya araştırması: Avrupa’nın en büyük gazete pazarı
Türk asıllı Osnabrücklü araştırmacı ve yazar Yasin Baş, Almanya’daki görsel, yazılı ve online medyayı kapsamlı bir raporda araştırdı.
Federal Almanya’da 36 bin gazeteci, 13 bin gazete, 9 bin dergi ve 7 bin radyo ve televizyon var. Siyaset ve tarihbilimci Yasin Baş, ”Almanya’da Medya” başlıklı bir araştırma yayınladı. Almanya’da yaklaşık 36 bin gazetecinin görev yaptığını bildiren Baş, bunların 13 bininin gazete, 9 bininin dergi, 7 bininin kamu radyo ve televizyonları ve diğer 7 bininin de özel radyo ve televizyon kanalları için çalışmakta olduğunu bildirdi.
527 BİN 523 KİŞİ MEDYADA ÇALIŞIYOR
Alman İstatistik Kurumunun son verilerini de aktaran Baş’a göre, “ülkede medya sektöründe çalışan insanların sayısı toplam 527 bin 523 kişi.” Aynı zamanda gazetecilik, siyaset danışmanlığı ve mütercimlik de yapan araştırmacı Yasin Baş, “Demokrasilerde yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü güç sayılan medya ve kitle iletişim araçları dijitalleşme devrimi ile büyük bir dönüşüm yaşamaktadır. Almanya, Avrupa genelinde birinci ve dünyanın Çin, Hindistan, Japonya ve ABD’den sonra beşinci büyük gazete pazarına sahiptir” görüşünü de dile getirdi.
TİRAJLAR YERLERDE
2018 yılında Almanya’da toplam tirajı 14,7 milyonu bulan ve bin 452 değişik yerel ve mahalli nüshalardan oluşan 327 günlük gazete yayınlandığını hatırlatan Yasin Baş, tiraj sayısının 2019 yılı sonu itibarıyla 13,5 milyona düştüğüne de dikkat çekti. Baş, saptadığı şu verilere de dikkat çekti:
”2000 senesinde gazetelerin toplam tirajı 23,9 milyon iken, bu sayının 2019 sonuna doğru bu denli düşüşü tabii ki basın camiası adına kaygı vericidir. Bunun öncelikli nedenlerinden birinin dijitalleşme ve sanallaşma olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte yapmış olduğum araştırmalar neticesinde Almanya’da gerek gazete, gerekse dergi piyasası, bir avuç yayınevi ve onların bağlı bulundukları ailelere ait olduğu ortaya çıkmıştır.”
Siyaset bilimci ve gazeteci Yasin Baş “İslam in Deutschland – Deutscher İslam?” (Almanya’daki İslam – Alman İslam’ı mı?) ve “Nach-richten: Muslime in den Medien” (Haberler/ Sonradan Kurgulamak – Medyadaki Müslümanlar) adlı Almanca kitapları da kaleme almıştı
ANA AKIM MEDYANIN SAHİPLERİ
“Islam in Deutschland – Deutscher Islam?” (Almanya’daki İslam – Alman İslam’ı mı?) ve “Nach-richten: Muslime in den Medien” (Haberler/ Sonradan Kurgulamak – Medyadaki Müslümanlar) başlıklı kitapların da yazarı olan siyaset bilimci Baş’ın araştırmasında, Alman medya sektöründe ve ana akım medyada önemli pozisyonların Atlantik ötesi kurum ve kuruluşlarla bağlantılı kişilerden oluştuğu bilgisine yer verildi. Baş, “Bu bilgiler ana akım Alman medyasının hangi çevreler tarafından yönlendirildiğine ve mevcut yayın politikasını daha iyi anlamaya ışık tutmaktadır” diye konuştu.
8,1 MİLYAR AVRO RADYO-TELEVİZYON VERGİSİ
Söz konusu araştırmaya göre Almanya’da 2019 yılında 8,1 milyar avro radyo-televizyon vergisi toplandı. Ülkede televizyondan sonra en fazla kullanılan kitlesel medya aracı radyo. Ülkedeki 14 yaş üstü nüfusun yüzde 96’sının radyolu bir hanede kaldığı tespit edildi. Evinde televizyon bulunduranların oranı ise yüzde 99 olarak kayıtlara geçti.
İNTERNET KULLANIMINDAKİ ARTIŞTA DURAKLAMA
Almanya’da internet medyası ve bu vasıta üzerinden kullanılan sosyal medya (Web 2.0) da oldukça rağbet görüyor. İstatistiklere bakıldığında 1997 yılında Almanya’da 4,1 milyon kişinin internet kullandığı, bu rakamın 2000 senesinde 18,3 milyona, 2010’da 49 milyona ve 2018’de ise 63,3 milyona kadar tırmandığı gözleniyor. Ancak 2019’da bu sayıda 400 binlik bir gerileme saptandı. saptandı. Böylece internet kullanım oranının uzun yıllar sonra ilk defa bir düşüş yaşayarak 62,9 milyona gerilediği gözlendi. Yasin Baş, bütün bu verilerin Alman halkının yüzde 89’unun internet kullandığına yönelik bir tablo çıkardığını vurguladı.
+49 – KÖLN