Trump'ın Alman sıkıntısı anlaşıldı: Amerikan birliklerinin Almanya maliyeti çok yüksek

Trump'ın Alman sıkıntısı anlaşıldı: Amerikan birliklerinin Almanya maliyeti çok yüksek

Alman hükümetinin ülkedeki Amerikan birlikleri için her yıl ortalama 100 milyon avroya yakın bir ödeme üstlendiği belirlendi. Ağır ekonomik krizden geçen ABD ise bunun 61 kat fazlasını ödemek zorunda kalıyor.

Federal Almanya'daki Amerikan birliklerinde indirime gideceğini ve 9 bin 500 Amerikan askerini geri çekeceğini açıklayan ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaları sıcaklığını korurken, ülkedeki Amerikan birliklerine yönelik bir maliyet tablosu, sorunu daha da karmaşıklaştırdı. Berlin'in Amerikan birlikleri için geçen yıl yaptığı ödemelerin kat kat üzerinde bir tutarı, halen ciddi mali sıkıntılar içinde bulunan Washington'un üstlendiği anlaşıldı. ABD'nin dünya ölçeğindeki üsleri içinde Almanya'dakiler kadar pahalıya mal olan bir ikinci merkez bulunmuyor.  

Sol Parti'nin soru önergesini Alman hükümeti adına yanıtlayan Federal Maliye Bakanlığı, ülkede bulunan Amerikan birliklerinin Almanya'ya 10 yılda 1 milyar avroya mal olduğunu bildirdi. Bu paranın üçte ikisini oluşturan 648,5 milyon avro ile inşaat ve benzeri masrafların karşılandığı belirtilirken, yaklaşık 340 milyon avroluk bir tutarın da “savunmanın devamına yönelik harcamalara” ayrıldığı saptandı. Bu tür “ek giderler”, Amerikan birliklerinin eski çalışanlarına yapılan destek ödemeleri, Amerikan askerlerinin Almanya'da neden olduğu zararların karşılanması ve eski birlik merkezlerindeki Amerikan yatırımları için Alman maliyesinin üstlendiği “geri ödemelerden” oluşuyor. 

WASHİNGTON, BERLİN'İ TAŞIYOR, AMA...

Bu arada ABD'nin Almanya'daki birlikleri için yaptığı harcamaların, Alman hükümetinin harcamalarından çok daha yüksek olduğu, “Trump'ın boşuna şikâyetçi olmadığı” da ortaya çıktı. 

Amerikan Savunma Bakanlığının ilgili bir bütçe dosyasında 2020 için harcamaların  7 milyar 234 milyon avro olarak öngürüldüğüne dikkat çekilirken, medyadaki değerlendirmelerde aradaki büyük fark yorum konusu oldu. Federal Almanya'nın geçen yıl 35 bin askerden oluşan Amerikan üsleri için yaptığı ödemenin 132 milyon avro civarında kaldığı, dolayısıyla Amerikan harcamalarının Alman harcamalarından tam 61 kat fazla olduğuna dikkat çekildi.

+49-BERLİN

HABERE YORUM KAT