Trafik ışığı koalisyonundan büyük emeklilik reformu
Çalışma Bakanı Hubertus Heil'e göre Emeklilik Paketi II'nin amacı “yasal emeklilik maaşını tüm nesiller için istikrarlı ve güvenilir tutmak”. Heil anlaşmadan duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi: "Paket ile “koalisyon adaletten yana net bir sinyal gönderiyor. Çalışkan insanlar bir ömür boyu çalıştıktan sonra gelecekte de istikrarlı bir emeklilik maaşı almaya devam edecekler”
Bu anlaşma özellikle emekli aylığı seviyesinin (emekli aylıklarının gelire oranla gelişimi) gelecekte de yüzde 48'de sabit kalmasını öngörüyor.
Bu yasal düzenleme yapılmasaydı emeklilik seviyesi 2025‘ten sonraki yıllarda ücret trendlerinden ayrışacak ve uzun vadede yüzde 45’in altına düşecekti. İstikrarın bir sonucu olarak, 2040 yılında örneğin 1.500 Euroluk bir emekli maaşı ayda yaklaşık 100 Euro daha yüksek olacak. Bu da yüzde 6'lık bir artış anlamına geliyor.
Ayrıca emeklilik maaşı kuşak sermayesi olarak adlandırılan bir sermaye ile dengelenmek isteniyor. Bu amaçla kamu fonlarından bir sermaye stoku oluşturulacak ve sermaye piyasasına yatırılacak. FDP, 2030'lu yılların ortalarından itibaren elde edilen gelirin her yıl emeklilik sigortasına 10 milyar Euro tutarında ve kesinlikle bu amaç için ayrılmış olarak dağıtılması gerektiğini belirtiyor.
İŞVEREN ŞİKAYETÇİ
Sonuçta emeklilik katkı paylarının çok fazla artmamasını sağlayacak. Ancak, öncelikle demografik eğilimler nedeniyle artacak.
Şu anda yüzde 18.6 olan bu oranın 2028'den itibaren ve 2035 yılına kadar yüzde 22.3'e yükselmesi beklenmekte. Bu seviyenin daha sonra kuşak sermayesi sayesinde 2045 yılına kadar sabit kalması bekleniyor.
Ancak özellikle Alman işverenler bu paket konusunda hiç de hevesli değiller ve şimdiden “bu yüzyılın en pahalı sosyal mevzuatı” diyerek şikayet etmeye başladılar.