Toplam sayının 4'te 1'i... Avrupa Birliği'nde en çok sığınmacı Almanya'da

Toplam sayının 4'te 1'i... Avrupa Birliği'nde en çok sığınmacı Almanya'da

Düşüşe rağmen: Almanya AB içinde en çok sığınma başvurusu alan ülke. En çok kişiler Suriye ve Afganistan'dan geliyor...

AB, Norveç ve İsviçre'deki sığınmacıların sayısı yılın ilk yarısında biraz düştü. Bununla birlikte, sayı hala yarım milyondan fazla. Avrupa Birliği'nin sığınma ajansı, Akdeniz adası Malta'daki merkezinde yaptığı açıklamaya göre, Ocak ayından Haziran sonuna kadar toplam 513,000 yeni başvuru saydı. Bu rakam 2023 yılının ilk yarısıyla karşılaştırıldığında 6,000'lik bir düşüşe işaret ediyor.

İstatistikler tüm AB üye ülkelerinin yanı sıra Birliğin bir parçası olmayan Norveç ve İsviçre'den gelen rakamları da içeriyor. Tüm 29 ülke arasında en çok başvuru yine Almanya'dan geldi: 124,000 ile toplam sayının neredeyse dörtte biri. Ancak AB ajansına göre Alman makamları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık 30,000 daha az başvuru aldı. EUAA (Avrupa Birliği İltica Ajansı) yıl sonuna kadar tüm bölge için bir milyondan fazla başvuru bekliyor.

En çok başvuru Suriye ve Afganistan'dan

Ajansa göre, en çok sığınmacı yine Suriye'den (71,000, yüzde yedi artış) gelirken, onu Afganistan (45,000, yüzde -18) izledi. Bu rakamlara AB'ye sığınan ve geçici koruma sağlanan Ukraynalı yaklaşık 4.5 milyon kişi dahil değil.

Almanya için verilen rakamlar, Nürnberg'deki sorumlu Federal Ofis tarafından sağlanan verilerden biraz farklıdır. AB çapında bir karşılaştırma yapıldığında, İspanya yılın ilk yarısında neredeyse sabit bir rakam olan 88,000 başvuru ile mutlak sayılar açısından ikinci sırada yer aldı. İtalya ise yaklaşık üçte birlik bir artışla 85,000 başvuru ile üçüncü sırada yer aldı.

Tanınma oranı arttı!

Önceki yıllarla karşılaştırıldığında, önemli ölçüde daha fazla başvuru onaylandı. Dolayısıyla ilk aşamada tanınma oranı yüzde 46 olarak gerçekleşti. Avrupa'ya gelmek isteyen göçmenlere yönelik muamele, on yıllardır Avrupa siyasetinin en tartışmalı konularından biri oluyor.

Geçen yılın sonunda AB, ortak iltica sisteminde geniş kapsamlı bir reform kararı aldı ve yasadışı göçmenlere yönelik ciddi bir sıkılaştırmaya gitti. Gelecekte, tanınma şansı çok az olan kişiler AB'nin dış sınırlarında hızlandırılmış prosedürlere tabi tutulacak.

ARTI49