'THY, önce gurbetçiye sponsor olsun'

'THY, önce gurbetçiye sponsor olsun'

CHP Lyon Başkanı Nedim Koçak, THY’nin izin sezonunda fahiş ücretlerle bilet satarken, dünya devi şirketler yüz milyonlar ödeyerek sponsor olmasını eleştirdi: THY, önce gurbetçiye sponsor olsun.

LYON - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Lyon Başkanı Nedim Koçak, yaz sezonunda artan uçak bilet fiyatlarına tepki gösterdi. Fiyatların tüm Avrupa’da arttığını ancak bundan en kötü etkilenen kesimin Fransa’da yaşayan vatandaşlar olduğunu hatırlatan Koçak, “Lyon bölgesinde Türkiye biletleri 700-800 avroya çıkıyor. Bundan herkes şikayetçi. Milletvekillerimizle ve sivil toplum örgütlerimizle birlikte, bir model geliştirip biletlerin düşürülmesi için çaba gösteriyoruz” dedi.

“Zarar ettirip prim alıyorlar”

THY’nin bu senenin ilk 3 ayında 1 milyar 250 milyon lira zarar açıkladığını vurgulayan Koçak, “Yöneticiler çok başarılıymış gibi yüz binlerce lira prim alıyorlar. Avrupa’da yaşayan vatandaşlar fahiş bilet fiyatları nedeniyle memleketlerine gidemiyor. Zarar ettirdiğiniz şirketten prim almayı, dünya devlerine yüz milyonlar ödemeyi bırakın da önce gurbetçiye sponsor olun” şeklinde konuştu.

“Tavan fiyat belirlenmeli”

CHP’nin önceki yıl uçak biletlerine tavan fiyat getirilmesi yönünde yasa teklifi verdiğini dile getiren Nedim Koçak, “Bu konuda tavan fiyatların belirlenmesi ve vatandaşların piyasanın insafına terk edilmemesi lazım. Bu konu hükümetin yetkisindedir. Bakın İstanbul’da damacana suya bile tavan fiyat uygulanıyor. Uçak biletleri neden bu kapsama alınmasın?” diye konuştu.

“AKP sözlerini tutmadı”

İktidar partisinin seçimlerden önce uçak biletlerinde yüzde 20 indirim yapılacağı yönünde söz verdiğini ancak eldeki indirimlerin de kaldırıldığını kaydeden Koçak, “Bir zümrenin çıkarlarını halkın genel çıkarlarının önünde tutuyorlar. Bu en hafif tabirle gurbetçi vatandaşlarımıza saygısızlıktır. Cenazelerin Türkiye’ye ücretsiz götürülmesi yönünde teklif verdik, reddedildi. Emeklilerin yurt dışında çalışıp maaşlarının ödenmesi yönünde teklif verdik, reddedildi. AKP gurbetçiye verdiği sözleri tutmuyor. Ancak CHP iktidarında bu sorunlar aşılacak” dedi. 

Uygun fiyatlı şirketlere vergi indirimi önerisi

Sözlerine, 2018 yılının Aralık ayında çıkarılan bir kararname ile, Türk Hava Yolları ve Lufthansa ortak kuruluşu SunExpress’e vergi istisnası tanındığını hatırlatarak devam eden CHP Lyon Başkanı, “Bu şirketler buna rağmen yüksek fiyatla bilet satıyorlar. Avrupa’da faaliyet gösteren çok uygun fiyata bilet satan hava yolları var. Bu firmalardan havalimanı vergisi alınmasın. Avrupa’dan 20-30 avroya bilet satan şirketler uçuşa başlarsa, hem gurbetçiler rahat edecek hem de turizm gelirlerimiz de artacaktır” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum