Tek tek belgelendi: Marketlerde onlarca ürüne "gizli zam" yapılmış
Daha az içerik, aynı ya da daha yüksek fiyat: Almanya son yıllarda üreticilerin bu hilesini tartışıyor. Ancak Hamburg'daki tüketici danışma merkezinin belirttiğine göre, bu durum hiç 2023'teki kadar kötü olmamıştı. Merkez, düzinelerce gizli fiyat artışı vakasını belgeledi.
Almanya'da "gıda enflasyonunun" marketlere yansıması "zam" oldu!
Hamburg Tüketici Merkezi yıllardır "aldatıcı ambalaj" olarak adlandırılan ürünlerle ilgili şikayetleri topluyor. Bu, üreticilerin tüketici farkına varmadan fiyatları bazen büyük ölçüde arttırdığı ürünleri ifade ediyor. Buradaki hile, paket başına fiyat genellikle oldukça sabit tutulurken, içeriğin azaltılmasıdır. Sonuç olarak, müşteriler aynı paraya önemli ölçüde daha azını alıyorlar.
65 ÜRÜNDE "GİZLİ ZAM"
Mevcut genel fiyat artışları sırasında, üreticiler bu aldatmacayı özellikle büyük ölçekte kullanıyorlar. Tüketici danışma merkezi, sadece yılın başından bu yana 65 "hile paketi" belgeledi. Üreticiler genellikle fiyat artışlarını daha yüksek üretim maliyetleriyle gerekçelendiriyor. Bununla birlikte, bunları da ambalaj hileleriyle gizlemeye çalışarak "gizli zam" yapıyorlar.
Ambalajın içinde çok fazla hava olmasını yasaklayan ve içindekiler küçüldükçe ambalajın da küçülmesini sağlayan belirli kurallar vardır. Ancak, bu düzenlemeler üreticilere gizli fiyat artışları için yeterli alan bıraktığı bir gerçek.
İşte Hamburg Tüketici Merkezi'nin belgelediği o ürünlerin bazıları:
ARTI49