Tarihin en düşük katılım oranı: Berlin halkı sandığa gitmedi... İşte sonuçlar!

Tarihin en düşük katılım oranı: Berlin halkı sandığa gitmedi... İşte sonuçlar!

Almanya'da bir sonraki Federal Meclis seçimlerinin de "gerçekçi bir anketi" olarak yorumlanan, tekrarlanan Berlin seçimleri tamamlandı. Seçimler Başbakan Olaf Scholz için acı bir şekilde sona erdi. İşte sonuçlar...

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Federal Meclis seçimlerinin kısmi tekrarı, Trafik Işığı Koalisyonu'nun ortağı olan partiler için bir ders niteliğinde geçti. Ancak SPD ve FDP'nin aksine Yeşiller nispeten sabit kaldı. Sosyal Demokratlar 2021 genel sonuçlarıyla kıyaslandığında diğer tüm partilerden daha fazla oy kaybetti.

Tekrarlanan seçim, Haziran ayında yapılacak Avrupa seçimleri ve Eylül 2024'te Brandenburg, Thüringen ve Saksonya'da yapılacak eyalet seçimleri için ciddi bir "tatbikat" olarak görülüyor.

Sonuçlara göre, muhafazakar CDU ve sağcı AfD, özellikle Almanya'nın doğusundaki bölgelerde kazanımlar elde ediyor.

Eyalet Seçim İdaresi'nin dün gece tüm seçim bölgelerinin sayımından sonra açıkladığı sonuçlar şöyle:

SPD en çok oy alan parti olmaya devam etti ancak Eylül 2021'deki kısmen iptal edilen sonuca kıyasla yüzde 1,2 puan kaybetti. Dolayısıyla kaybı koalisyon ortaklarından daha fazla oldu. FDP yüzde 0,9 ve Yeşiller yüzde 0,3 puan kaybetti. CDU yüzde 1,3 puan ve AfD yüzde 1,0 puan kazandı. Sol Parti, 2021'e kıyasla 0,1 puan kazanarak büyük ölçüde oy oranlarını korudu.

Seçim bölgelerindeki sonuçlar dikkate alındığında, özellikle SPD ve FDP için kayıplar önemli ölçüde daha yüksek. Özellikle Pankow bölgesinde Sosyal Demokratlar yüzde 7, FDP ise yüzde 4,4 puan kaybetti. Yeşiller yarım puan kaybederken, AfD 5,7 puan ve CDU 5,0 puan kazandı.

AfD, 2021 genel seçimlerindeki partiler sıralamasında FDP'yi geride bıraktı. Yaklaşık iki buçuk yıl önce Berlin'deki ilk seçim denemesinde SPD öndeydi (2021: 23,4, şimdi: yüzde 22,3 ikinci oy), onu Yeşiller (2021: 22,4, şimdi: 22,0), CDU (2021: 15,9, şimdi: 17,2), Sol (2021: 11,4, şimdi: 11,5), FDP (2021: 9,1, şimdi: 8,1) ve AfD (2021: 8,4, şimdi: 9,4) takip ediyordu.

Kısmi tekrar beklendiği gibi çoğunlukta bir değişikliğe yol açmadı. Bundestag'da başkentte doğrudan seçilebilecek 12 sandalyede herhangi bir değişiklik olmadı. SPD 4, Yeşiller ve CDU 3'er ve Sol Parti 2 sandalye aldı.

Eski Hükümet Başkanı Michael Müller (SPD), Federal Aile Bakanı Lisa Paus'a (Yeşiller) karşı doğrudan yetkisini çok az bir farkla korudu. Müller, Charlottenburg-Wilmersdorf'taki seçim bölgesinde toplamda yüzde 25,6 oy alarak (2,3 puanlık bir düşüşle) Yeşiller ve CDU'lu rakiplerinin hemen önünde yer aldı.

SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert, eski Kültür Bakanı Monika Grütters (CDU) ve Yeşil politikacı Stefan Gelbhaar da özellikle heyecan verici seçim bölgelerinde aynı sonucu elde etti.

TUTUKLULUĞU YÜKSELİŞİNE ENGEL OLMADI

Terör şüphesiyle cezaevinde tutulan AfD adayı Birgit Malsack-Winkemann, buna rağmen 2021 sonuçlarını iyileştirmeyi başardı. Tutuklu AfD'li, Steglitz-Zehlendorf'ta ilk oyların yüzde 5,5'ini almayı başardı.

Öte yandan Berlin'den 4 milletvekilinin Federal Meclis'ten ayrılması muhtemel. Yeşiller Partili siyasetçi Nina Stahr, SPD'li siyasetçi Ana-Maria Trăsnea, FDP'li siyasetçi Lars Lindemann ve Sol Partili siyasetçi Pascal Meiser; Meclis'e veda edecek gibi duruyor. Berlin ayrıca diğer federal eyaletlere de 2 sandalye kaptıracak. Kuzey Ren-Vestfalya'dan Franziska Krumwiede-Steiner (Yeşiller) ve Aşağı Saksonya'dan Angela Hohmann (SPD) Federal Meclis'te Stahr ve Trăsnea'nın yerini alacak.

Berlin'de kısmi olarak tekrarlanan Federal Meclis seçimleri, daha önce FDP'nin elinde bulunan parlamento büyüklüğünün bir sandalye azalmasına yol açtı. Federal Seçim Kurulu'nun dün gece yaptığı açıklamaya göre, Meclis bundan böyle sadece 91'i FDP'den olmak üzere 735 milletvekilinden oluşacak. Diğer partiler için ise sonuçta sandalye sayısı değişmeyecek. Ancak Hür Demokratların yanı sıra Yeşiller de 2021'e kıyasla yüzde 0,1 puan kaybetti. CDU ve AfD'nin her biri isw yüzde 0,1 puan kazandı.

BAZI TEKNİK HATALAR VARDI

"Eyalet Seçim Müdürü Stephan Bröchler RBB'ye yaptığı açıklamada, "Organizasyonel açıdan bakıldığında seçim iyi geçti. Ancak, bu büyüklükteki bir seçim için olağan olan birkaç 'hata' vardı. Örneğin Pankow'daki bir seçim merkezinde, seçim belgelerinin bulunduğu odanın anahtarı kayıptı ve bu belgelerin ilçe tarafından teslim edilmesi gerekiyordu" ifadelerini kullandı.

HALK SANDIĞA GİTMEDİ

Yaklaşık 550 bin Berlinli oy kullanmaya çağrıldı. Kısmi tekrar, 2021'deki geçerli sonuçlarla birlikte, 1990'dan bu yana Berlin'deki bir Federal Meclis seçimine en düşük katılımın gerçekleşmesine yol açtı. Seçim İdaresi'nin açıklamasına göre, oy kullanma hakkına sahip seçmenlerin toplam yüzde 69,5'i oy kullandı. Bugüne kadarki en düşük rakam 2009 Federal Meclis seçimlerinde yüzde 70,9 olarak gerçekleşmişti. Federal Meclis ve Temsilciler Meclisi'nin aynı gün seçildiği 2021 yılında, oy kullanma hakkına sahip seçmenlerin yüzde 75,2'si oy kullanmıştı.

ARTI49
Fotoğraf: AA

HABERE YORUM KAT