Süper lükste coşku dalgası

Süper lükste coşku dalgası

Dünyada küresel adaletsizlik artarken süper lüks perakende mallar sektörü hiçbir krizden etkilenmiyor ve cirosunu her yıl katlayarak artırıyor.

Halit ÇELİKBUDAK yazdı...

Elon Musk geçen yıl dünyanın en zengin adamı unvanını devretmek zorunda kaldı Onun yerine lüks grup LVNH’nin (Louis Vuitton Moet Hennessy) başkanı Bernard Arnault geldi.  Bernard Arnault, Elon Musk'ın yerini alarak dünyanın en zengin insanı oldu.
* * * *
Gelecek Mart'ta 74 yaşına girecek. Firmada dizginleri henüz beş çocuğundan birine devretmek istemiyor. Arnault,  LVNH‘yi  75 moda, deri, şarap, alkollü içkiler, saat ve mücevher markasıyla ve son 20 yılda borsa değeri neredeyse yirmi kat artan 180.000'den fazla çalışanı ile küresel bir imparatorluğa dönüştürdü. Yaklaşık 365 milyar avro ile LVMH, diğer tüm Avrupa şirketlerinden daha değerli. Geçen yıl 64,2 milyar avro satışla 12 milyar avro net kar etti.
* * * *
Arnault LVMH'nin sermayesinin yaklaşık yüzde 47,8'ine ve oy haklarının yüzde 63,5'ine sahip. Diğer yatırımlarla birlikte bu Bloomberg‘in hesaplarına göre yaklaşık 161 milyar avroluk tahmini bir servet… İkinci evliliğini Kanadalı konser piyanisti Helene Mercier ile yapan Arnault,  hafta sonları kendi butiklerini ziyaret etmeyi tercih ediyor ve kameraların ilgi odağından kaçınıyor.
* * * *
Kuzey Fransa'nın sanayi şehri Roubaix'te doğan Arnault, lüks dünyasını iyi tanıyan biri… 1990'larda Pekin'de ilk butiğini açtığında birçok kişi onun deli olduğunu düşünüyordu. Bugün, grup satışlarının yüzde 32'sini Asya'da, artı yüzde 39'unu Japonya'da gerçekleştiriyor.  Fransa'da tek başına 36.000 kişiyi istihdam ediyor. 75 markalı grup, şu anda yaklaşık 365 milyar avroluk bir borsa değerine sahip… 
* * * *
Süper lüks mallar segmenti her yıl coşuyor… LVMH'nin başarısı tüm sektörü temsil ediyor: 2022 için sektör satışının 350 milyar avroyu aşarak yeni bir rekor seviyede olması bekleniyor. Pandemiden önce Avrupa'da süper lüksün büyük ölçüde varlıklı Çinli turistler tarafından şekillendiği, ancak tecritten bu yana talebin iyice azaldığı söyleniyor. Bu değişime yanıt olarak, süper lüks markaların daha önce bulunmadığı Çin şehirlerinde giderek daha fazla mağaza açıldığı işaret ediliyor.
* * * *
Avrupa pazarının ise şu anda, güçlü dolar nedeniyle talebi önemli ölçüde artan ABD ve Orta Doğu'dan gelen zengin turistlerden şekillendiği belirtiliyor. McKinsey'de lüks eşya sektörü uzmanı Achim Berg şöyle diyor… "Geçen hafta Paris'teydim, otellerde oda bulamıyorsunuz çünkü şehir şu anda Amerikalı turistler arasında çok popüler. Yüksek talep, öncelikle yüksek fiyat segmentine.‘ 
* * * *
Uluslararası danışmanlık şirketi Deloitte tarafından yapılan bir araştırmaya göre, süper lüks perakende segmenti, hiç bir krizden etkilenmiyor. Dünyanın en büyük 100 lüks eşya şirketi, 2021'de kriz öncesi seviyeleri önemli ölçüde aşan 305 milyar dolarlık kombine satış gerçekleştirmiş.  İlk 100 lüks eşya şirketi listesine girmek için gereken minimum ciro eşiği, 2020 mali yılında 182 milyon Dolar‘dan 2021 mali yılında 240 milyon dolara yükseltilmiş.
* * * *
Deloitte’in ‘Global Powers of Luxury Goods 2022‘ isimli raporuna göre, lüks mallar segmetindeki bu büyüme durmayacak… ABD ve Güney Kore'deki pazarlar şu anda toparlanıyor ve giderek daha önemli satış bölgeleri haline geliyor.  Hindistan'da ve gelişmekte olan Güneydoğu Asya ve Afrika ülkelerinde de önemli bir potansiyel görülüyor. 
* * * *
Süper lüks mallar segmentinde yaşanan coşku dalgası dünyadaki adaletsizliği işaret eden göstergelerden biri olabilir mi acaba… IMF’nin Dünyanın Ekonomik Görünümü Raporu’na bakıyorum.  (World Economic Outlook, October 2022) Yılda iki kez IMF yıllık toplantıları öncesi (Ekim ve Nisan aylarında) yayınlanan bu rapor, IMF üyesi 196 ülkeyle ilgili ayrıntılı bilgi ve veri içerir, gelecek yıllara ilişkin tahminlere yer verir.
* * * *
Kapsamlı rapora göre, gelişmiş ekonomilerin yüzde 14 nüfusa sahip oldukları halde dünya gelirinin yüzde 42’sini aldıklarını, buna karşılık yüzde 86 nüfusa sahip olan gelişmekte olan ekonomilerin aldığı gelir payının yüzde 58’de kaldığı görünüyor. Küresel Adaletsizlik Dünya Yoksulluk ve Eşitsizlik Raporu’na bakıyorum, Dünyadaki en zengin 42 kişinin serveti,  dünya nüfusunun yüzde 50’si olan 3,6 milyar insanla eşitmiş. En zengin 10 ülkenin geliri de en fakir 10 ülke gelirinin tam 77 katıymış.  
* * * *
Küresel adaletsizlik bu kadar rahatsız edici boyutlarda... Bu da beraberinde yoksulluk, çatışmalar, açlık gibi başka sosyal sorunlara yol açmakta… BM Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu raporuna göre, 2,3 milyardan fazla insan (küresel nüfusun yüzde 30’u) yıl boyunca yeterli gıdaya erişimden yoksun…
* * * * 
Oxfam adlı yardım kuruluşuna göre, yoksulluğa bağlı olarak küresel çapta her gün 21 bin kişi hayatını kaybediyor. Bir yanda günlük geliri bir doların altında, bir avuç buğdaya muhtaç milyonlarca insan diğer tarafta ise coşku dalgası yaşayan süper lüks mallar segmenti… Kasvetli bir durum… Daha fazla bir şey yazmaya gerek var mı bilmiyorum…

HABERE YORUM KAT