Stuttgart’ta faşizme karşı direniş anıtı: “Asla tekrarlanmayacak”

Stuttgart’ta faşizme karşı direniş anıtı: “Asla tekrarlanmayacak”

İnsanlığın en karanlık döneminin unutulmamasını ve direnişi hatırlatan anıt, faşizmden kurtuluşun 25 yılında 8 Kasım 1970 de o zamanın belediye başkanı Dr. Klett tarafında açılmıştı.

 Her şehrin belli başlı sembolleri, anıtları vardır. Bu sembol ve anıtlar herkese toplumsal hayatta bulundukları yere göre bir şeyler anımsatır. Stuttgart şehir merkezinin ortasından geçen Königstrasse (Kral Caddesi) başlangıcındaki ana tren garı binasının üzerinde Mercedes amblemi, son durağındaki yüksekçe bir yapının üzerinde ise Bosch sembolü bulunur. Bu iki sembol adeta “şehir bizler tarafından paylaşılmıştır” mesajını veriyor.

1.jpg

HİTLER FAŞİZMİNİN STUTTGART KURBANLARI İÇİN

Bir başka anıt vardır ki, o da ilerici çevrelerin, sendikacı, demokratik örgütlenmeler ve halk arasında üç taşlar olarak geçen (aslında dört taştır) Hitler faşizminin Stuttgart kurbanları için dikilen anıttır. Anıtın dikilmesi için Almanya Antifaşistler Birliği (VVN-Bund der Anti-faschisten) yoğun çaba harcamış.

İnsanlığın en karanlık döneminin unutulmamasını ve direnişi hatırlatan anıt, faşizmden kurtuluşun 25 yılında 8 Kasım 1970 de o zamanın belediye başkanı Dr. Klett tarafında açılmış. Böylece, Naziler tarafından katledilen iki binden fazla Stuttgartlı anısı yaşatılmış ve değerbilirlilik örneği oldu.

Onlar, inançları, dünya görüşleri ve insanlığın geleceği için faşizme karşı ölümüne direnmişlerdir.

2.jpg

ANTİFAŞİST GÖSTERİLERİN BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ NOKTASI

Karlsplatz alanı ve eyalet müzesi yakınında bulunan anıt şehirde yapılan tüm antifaşist gösterilerin ya başlangıç veya bitiş noktası olmaktadır. Bundandır ki, neredeyse bütün Stuttgartlılar anıtı ve dikiliş nedenini çok iyi bilir.

Bu anlamlı ve kara granit dört tane kocaman kayalardan oluşan anıtın mimarı ise Elmar Daucher’dir.

Anıtın hemen yanında tunçtan bir levhaya yazılı, “1933-1945 sürgün edildiler, ezildiler, işkence ile öldürüldüler, dayak ile canları alındı, asıldılar, kesildiler, gaz fırınlarında zehirlendiler. Nazi zulmünün kurbanlarının sayısı milyonları buluyor. Onlar için söz veriyoruz: Asla tekrarlanmayacak” sözleri, Tübingen Üniversitesi  profesörlerinden Ernst Bloch’a ait.

Anıtların bizlere hatırlattığını unutmadan fırsatımız oldukça usulca güller bırakalım.

ALİ ÇARMAN – STUTTGART

 

HABERE YORUM KAT