SPD'yi yakalayan AfD endişe yaratıyor

SPD'yi yakalayan AfD endişe yaratıyor

Almanya'da yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, aşırı sağcı AfD'nin oy oranı yüzde 18'e yükseldi ve SPD ile birlikte ülkede en büyük ikinci siyasi güç haline geldi. Bu durum diğer partiler arasında endişeye yol açıyor.

Almanya'da gerçekleştirilen bir kamuoyu araştırmasına göre, muhalefette bulunan aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi, iktidardaki üçlü koalisyonun büyük ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile aynı oy oranına ulaştı. AfD ve SPD, yüzde 18'lik oy oranıyla ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) ardından ikinci sırayı paylaşıyor.

ARD tarafından yapılan "Deutschlandtrend" araştırmasına göre, AfD'nin oyları bir önceki aya göre iki puan artarak yüzde 18'e yükseldi. Aynı dönemde CDU'nun oyları bir puan düşerek yüzde 29'a geriledi. SPD de bir puanlık kayıpla yüzde 18 oy oranına sahip oldu. Yeşiller partisinin oyları bir puan düşerek yüzde 15'e geriledi ve bu, partinin 2021'den bu yana en düşük seviyesi olarak kaydedildi. Koalisyonun küçük ortağı olan Hür Demokrat Parti (FDP) de bir puanlık kayıpla yüzde 7'ye geriledi. Sol Parti ise bir puan kaybederek yüzde 4 oy oranına sahip oldu ve Federal Meclis'e girebilmek için gereken yüzde 5 seçim barajının altında kaldı.

Bu sonuçlarla birlikte AfD, 2018 Eylül ayından bu yana ikinci kez yüzde 18 oy oranına ulaşmış oldu. AfD'ye oy vereceğini söyleyen her üç kişiden ikisi, ülkeye yönelik göçü en önemli sorun olarak değerlendiriyor. AfD destekçilerinin yüzde 67'si diğer partilerin hayal kırıklığı yaratması nedeniyle AfD'yi desteklediğini belirtirken, yüzde 32'si ise partiye inandığı için destek verdiğini ifade etti.

CDU'nun önde gelen isimlerinden dış politika uzmanı Norbert Röttgen, elde edilen sonuçları CDU'nun eleştirel bir gözle değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Röttgen, bu verilerin bir "alarm sinyali" olduğunu belirterek, CDU/CSU'nun neden daha fazla fayda sağlayamadığının sorgulanması gerektiğini vurguladı.

CDU Federal Yönetim Kurulu Üyesi Serap Güler de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu sonuçların tüm demokratları endişelendirmesi gerektiğini ve acilen değişmesi gerektiğini ifade etti.

AfD Eş Genel Başkanı Tino Chrupalla, Funke Medya Grubu gazetelerine yaptığı açıklamada, partisinin izlediği politikaların ve Yeşiller'in politikaları ile aralarındaki mesafenin halk tarafından desteklendiğini belirterek, "Vatandaşlar, Yeşiller'in değer odaklı politikalarının ekonomik savaşlara, yüksek maliyetlere ve sanayisizleşmeye yol açtığını görüyor" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT