SPD’li Gülistan Yüksel: "Başbakan Olaf Scholz’dur!"

SPD’li Gülistan Yüksel: "Başbakan Olaf Scholz’dur!"

Almanya’da yapılan seçimlerin ardından 19 Türkiye kökenli milletvekili Federal Meclis’e (Bundestag) girmişti. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Gülistan Yüksel Artı49’a konuştu.

26 Eylül tarihinde Almanya’da yapılan seçim sonuçlarına göre; SPD yüzde 25.7, CDU/CSU yüzde 24.1, Yeşiller Partisi yüzde 14.8, FDP yüzde 11.5, AfD yüzde 10.3 ve Sol Parti yüzde 4.9 oy aldı. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinden seçilen  SPD Milletvekili Gülistan Yüksel Artı49’a konuştu.

Yüksel, 26 Eylül’de yapılan seçim sonuçlarını şöyle değerlendirdi: Seçim sonuçlarından çok memnunum. SPD en güçlü siyasi güç oldu. İkna edici bir gelecek programı, yetkin ve popüler bir şansölye adayı ile iyi bir sonuç elde edebildik.

‘OLAF SCHOLZ’UN BAŞBAKAN OLACAĞINDAN EMİNİM’

“SPD hükümeti ne kadar sürede kurabilir?” sorusunu Yüksel, “Asıl amaç, Almanya’yı modernize etmek ve gelecekteki problemleri çözmek için hızlı bir şekilde istikrarlı bir hükümet kurmak. Ancak keşif ve koalisyon görüşmelerinin zamana ihtiyacı olduğu da açık. Olaf Scholz’un birkaç hafta içinde sosyal, ekolojik ve liberal bir hükümetin başbakanı olacağından eminim” diye yanıtladı. Yüksel açıklamasının devamında, “SPD, Yeşiller ve FDP ile sözde bir trafik lambası koalisyonunun kurulmasından bahsediyor. Bu görüşmelerin istikrarlı bir şekilde sonuçlanacağından eminim” ifadelerine yer verdi.

‘SEÇİMİN KAZANANLARI SPD, FDP VE YEŞİLLER OLDU’

“Seçimlerde ikinci olan CDU/CSU Armin Laschet'in çabaları hükümeti kurabilir mi?, Örneğin Armin Laschet hükümeti kurmada başarılı oldu. Muhalefete düştünüz nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorularına ise Yüksel, “Birliğin hükümete katılımı yalnızca geriye doğru bir adım olmakla kalmayacak, aynı zamanda son derece ihtimal dışı olacaktır. Birlik seçimi kaybetti ve buna karşılık seçimlerde SPD, Yeşiller ve FDP daha çok oy aldı. Ayrıca yapılan anketler, şansölye olarak Olaf Scholz ile trafik lambası koalisyonunun Almanlar arasında daha çok tercih edildiğini gösteriyor. Böyle bir ihtimal, seçmen iradesini yansıtmadığı için yaşanmayacaktır. Seçmenler 26 Eylül’de net oy kullandı. Seçimin kazananları SPD, FDP ve Yeşiller oldu. Armin Laschet ve Birlik seçimi kaybetti ve artık muhalefet tarafındalar ” diye yanıt verdi.

Artı49 Haber Merkezi

Haber: Hüreyra Oflaz/Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT