Sosyal medyaya bakma oranınız artıkça daha fazla yemek yiyorsunuz

Sosyal medyaya bakma oranınız artıkça daha fazla yemek yiyorsunuz

Rakamlar endişe verici: Sadece birkaç yıl içinde 12 ila 17 yaş arası kız çocuklarında yeme bozukluğu vakalarının sayısı yaklaşık yüzde 54 arttı. Almanya'da toplamda yüz binlerce kız çocuğu anoreksiya, bulimia ya da tıkınırcasına yemekten mustarip.

Giderek daha fazla sayıda kız çocuğu yeme bozukluklarından mustarip oluyor. Kaufmännische Sağlık Sigortası (KKH) verilerine göre, 12-17 yaş arası kız çocuklarında anoreksiya, bulimia ve tıkınırcasına yeme vakaları 2012 ile 2022 yılları arasında yaklaşık yüzde 54 oranında arttı. 2012 yılında 10.000 sigortalı başına 90 vaka kaydedilirken, on yıl sonra 139 vaka kaydedildi.

KKH'ye göre, gençlerin ruh halini zorlayan ve yeme bozuklukları gibi ruhsal hastalıklara yol açabilen kendinden şüpheyi körükleyen yalnızca sosyal medyada yayılan güzellik trendleri değil. Koronavirüs pandemisi de özellikle gençleri olumsuz etkilemiş görünüyor. KKH, yalnızca koronavirüs öncesi 2019 yılından 2022 yılına kadar, bu yaş grubunda yeme bozukluklarında yüzde 38'lik bir artış kaydetti.

KIZLAR ERKEKLERDEN 4 KAT FAZLA

Aynı zamanda, yeme bozukluğu olan 12 ila 17 yaşındaki kızların oranı, 10.000 sigortalı başına 38 vaka ile aynı yaştaki erkeklerden yaklaşık dört kat daha yüksek. KKH projeksiyonuna göre, 2022 yılında Almanya'da toplam yaklaşık 455.000 kişi anoreksiya, bulimia veya tıkınırcasına yeme nedeniyle ayakta tedavi gördü.

Analize göre, sosyal medya kullanımı ne kadar yoğun olursa, kişinin kendi bedeninden memnuniyetsizlik, bedeni utandırma ve buna bağlı yeme bozuklukları riski de o kadar artmaktadır. Bu aynı zamanda pandemi sırasında KKH rakamlarındaki önemli artışı da açıklayabilir, çünkü çocuklar ve gençler bu süre zarfında Instagram ve Tiktok gibi kanallarda daha da aktifti.

Tıkınırcasına yeme bozukluğunda (bulimia nervosa), hastalar vücut ağırlıklarını kontrol etmek için güçlü bir dürtü hissederler; tıkınırcasına yedikten sonra kusarlar ve kilo almaktan kaçınmak için müshil alırlar. Tıkınırcasına yeme bozukluğuna tekrarlayan, kontrol edilemeyen tıkınırcasına yeme eşlik eder ve aşırı kiloya hatta obeziteye yol açar.

ARTI49

HABERE YORUM KAT