Solingen kurbanları unutulmadı

Solingen kurbanları unutulmadı

Almanya'da 23 yıl önce kundaklanan evlerinde hayatını kaybeden 5 Türk için anma töreni düzenlend.i

SOLİNGEN - Almanya'nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993'te ırkçılar tarafından kundaklanan evde hayatını kaybeden 5 Türk için anma töreni düzenlendi.

Untere Werner Caddesi üzerindeki evlerinde 23 yıl önce yaşanan faciada 5 aile ferdini yitiren anne Mevlüde Genç, "İnanç insanı yaşatır, nefret insanı öldürür. Her zaman için birbirimize kardeş sevgisiyle bakalım." dedi.

Genç ailesinin kundaklanan evinin önünde bulunan anıtta düzenlenen anma törenine katılan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, bu tür acıların bir daha yaşanmamasını dileyerek, hayatını kaybeden aile fertlerini rahmetle andıklarını söyledi.

"Gönül arzu ederdi ki bu tür olaylar tarihte tek başına kalsın, benzer acılar bir daha yaşanmasın." diyen Bülbül, "Ama Avrupa'da maalesef bu tür gelişmeler bir tek olay olarak kalmıyor. Avrupa bu anlamda iyiye gitmiyor. daha negatife giden bir Avrupa var. Gittikçe artan İslamafobi, artan Türk ve İslam karşıtlığı söz konusu. Avrupa'nın bu durumu 2. Dünya Savaşı öncesini çağrıştırıyor." ifadesini kullandı.

Bütün acılardan dersler çıkarılması ve 23 yıl önce yaşanan bu olayın tüm Almanlara mal edilmemesi gerektiğini belirten Kudret Bülbül, "Bu tür ırkçı saldırılar ilk başta toplumları kamplaştırmayı amaçlar. Irklara, dinlere, dillere yönelik kamplaştırıcı çalışmalardır. İlk çıkarmamız gereken ders belki kamplara ayrılmamak, kamplaşmaya karşı hep birlikte durmaktır." diye konuştu.

Genç ailesine sabır dileyen Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel ise "Biz bugün Genç ailesinin acısını paylaşmak için buradayız ama asıl bu tür olayların bir daha tekerrür etmemesi için, bunu unutturmamak için buradayız. Son dönemlerde artan yabancı düşmanlığı ve artan saldırılara karşı hepimizin uyanık olması gerekiyor. Geçmişte yaşanan acı olaylardan ders aldık, sağduyulu Alman dostlarımızla el ele yabancı düşmanlığına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach da yaşanan olaylardan duydukları üzüntüye dile getirerek, tekrar bu tür olayların yaşanmaması için çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Solingen kentinde 29 Mayıs 1993'te aşırı sağcılar tarafından Genç ailesinin evi kundaklanmış, yangında Gürsün İnce, Hatice, Hülya ve Saime Genç ile Gülistan Öztürk hayatını kaybetmişti.

HABERE YORUM KAT