Sistemin “Aşil topuğu” mu? Berlin’deki koronavirüs test laboratuvarlarının kapasitesi yetersiz

Sistemin “Aşil topuğu” mu? Berlin’deki koronavirüs test laboratuvarlarının kapasitesi yetersiz

Durdurulamayan salgın, sistemi canevinden vurmaya başladı. Berlin’in Neukölln İlçesi Belediye Başkan Yardımcısı Falko Liecke, başkentin koronavirüs (Covid-19) testini hızlı bir şekilde değerlendirmek için yeterli kapasiteye sahip olmadığını söyledi.

Yoğun Türk nüfusa sahip ve “Türk Pazarı” (Türkenmarkt) ile de ünlü ilçedeki gençlik ve sağlık dairesinin müdürlüğünü yapan Falko Liecke, yeni açıklamalarında, Neukölln’de Covid-19 vakası sayılarının çok arttığını, Berlin’de durumun ciddi boyutlar aldığını belirtti.

İlçede son 7 günde 100 bin kişide 170’in üzerinde yeni vaka görüldüğüne işaret eden Liecke, Covid-19 bulaşan kişilerle iletişime geçen, bu kişilerin kimlerle temasta olduğunu tespit eden, karantinaya girenlerle ilgilenen ve Covid-19 konusunda bilgilendirme yapan sağlık birimlerinin büyük yük altında olduğunu kaydetti.

Liecke Berlin eyaletinde yoğun şekilde Covid-19 testlerinin yapıldığını aktararak, “Berlin’de şu an günde 55 bin civarında Covid-19 testi yapabiliyoruz. Bu da üst sınırdır. Çünkü testlerin hızlı bir şekilde değerlendirilmesi için laboratuvarların daha fazla kapasitesi yok” değerlendirmesinde bulundu.

Neukölln ilçesinde bulunan test merkezinde sadece belirtileri olanların ve sağlık alanında çalışanların test edildiği bilgisini paylaşan Liecke, “Test sonucunun alınması en kötü şartlarda 4 gün sürüyor. Bu süre kesinlikle çok uzun. Ancak bunun sebebi sağlık daireleri değil, laboratuvarlardaki sıkıntıdır. Buradaki kapasiteleri genişletmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

ETKİNLİKLERE KATILIM OLMASIN!

Liecke, halkı maske takma ve mesafe kurallarına uymaya çağırarak, Neukölln’de yaşayan herkesten, çok kişinin katıldığı etkinliklere katılmaktan kaçınmalarını, kimlerle temasta olduklarını akıllarında tutmalarını ve günlük yaşamda daha dikkatli olmalarını istedi.

330 bin nüfuslu Neukölln’de son 7 günde 100 bin kişide 170'in üzerinde yeni vaka tespit edildi. İlçe son dönemde Almanya genelinde Covid-19 vakalarının yoğun olarak görüldüğü bölgelerin başında geliyor. İlçede geçen hafta okullar 2 haftalık sonbahar tatiline girmeden önce 79 öğrenciye ve 13 öğretmene Covid-19 tanısı konuldu ve 1854 öğrenci karantinaya alındı. 

Öte yandan Berlin eyalet yönetimi vaka sayılarının artış gösterdiği eyalette salgının yayılmasını önlemek amacıyla önlemleri sıkılaştırdı.

Buna göre kapalı alanlarda yapılan kutlama ve toplantılara en fazla 10 kişi katılabilecek. Dükkân, lokanta, restoran ve bar gibi işletmeler 23.00-06.00 saatleri arasında kapalı tutulacak. Bu saatler arasında açık olan benzin istasyonlarının alkollü içecek satışı da yasaklandı.

Eyalet yönetiminin gelecek hafta Covid-19 önlemlerini daha da sıkılaştırması bekleniyor.

+49 – BERLİN

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT