Sırrı Sakık'tan Vartinis Davası'nın düşmesine tepki: Almanya örneğini anlattı

Sırrı Sakık'tan Vartinis Davası'nın düşmesine tepki: Almanya örneğini anlattı
HEDEP Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Almanya'daki Solingen katliamında Alman devletinin yaptıklarından verdiği örnekle Vartinis Davası'nda meclisteki partilerin yaptıklarını kıyasladı...

HEDEP Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, TBMM Genel Kurulu'nda Vartinis Davası'nın düşmesine olan tepkisini Almanya örneği ile gösterdi. Vartinis Davası, 30 yıllık süre dolduğu için zaman aşımı nedeniyle düşürken, karar da tartışmalara neden oldu.

Sırrı Sakık, Meclis kürsüsünden Vartinis Davası'nın zaman aşımına uğramasıyla ilgili olarak hem muhalefete hem de iktidara tepki gösterirken, 29 Mayıs 1993 tarihinde Almanya'nın Solingen şehrinde, Türk kökenli Durmuş ve Mevlüde Genç çiftinin evinin Neonaziler tarafından kundaklanması sonucu aileden beş kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan saldırıyı örnek gösterdi. Katledilen insanlar için Almanya'da anıt dikildiğini ve o dönem Alman Bakan'ların dahi Türkiye'ye gelip cenaze törenine katıldığını belirten Sakık, aynı dönemde Vartinis'te 10 insanın yakıldığını hatırlatarak; ne o dönem ne de bugün meclisteki hiçbir partinin Vartinis için harekete geçmediğini söyledi ve, "Uygar ülkelerin Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı gelip cenaze törenine katılıyor ama biz bu meclisi Vartinis'e götüremedik, duruşmaya götüremedik" dedi.

Sakık ayrıca, katillerin de elini kolunu sallayarak aramızda dolaşacağına dikkat çekti.

NE OLMUŞTU

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Altınova beldesinde 3 Ekim 1993 tarihinde baba Nasır Öğüt ve eşi Eşref Öğüt ile çocukları Sevim, Sevda, Mehmet Şakir, Mehmet Şirin, Aycan, Cihan ve Cinal Öğüt evlerinin ateşe verilmesi nedeniyle yaşamını yitirmişti. Dava kapsamında iki jandarma subayı, bir astsubay ve bir özel harekât şube müdürü yargılandı.

5 Aralık 2013'te Muş Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan davanın ilk duruşmasının ardından Yargıtay mahkemenin talebi doğrultusunda, "güvenlik gerekçesiyle" davanın Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilmesine karar vermişti. 10 Haziran 2015 tarihli duruşmada savcı mütalaasında sanıklar hakkında 180 yıldan 230 yıla kadar hapis cezası istemişti. Ancak süreç içerisinde sanıkların da firar ettiği ve kırmızı bültenle arandığı bilgi verilmişti.

Kırıkkale 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi, 30 yıllık süre dolduğu için zaman aşımı nedeniyle davayı düşürme kararı verdi.

Söz konusu karar tepkilere neden oldu ve tartışmaları da beraberinde getirdi.

ARTI49