Sınırda el konulan paralar geri alınabilir mi ?

Sınırda el konulan paralar geri alınabilir mi ?

Vatandaşlar seyahatleri sırasında gümrük kontrollerinde gerekli kurallara uymadıkları gerekçesiyle çoğu zaman para ve altınlarına el konuluyor. Peki el konulan paraları geri almak mümkün mü ?

Her yıl birçok vatandaş gümrük kurallarına uymadığı gerekçesiyle sınırdan geçerken altın ve paralarından oluyorlar. Vatandaşlar bu paraları geri alıp alamayacağını merak ediyor.

Turizm Avrupa'da yer alan habere göre; Bazı ülkelerde benzer bir durum yaşandığında, vergi veya ceza miktarı ödendikten sonra eğer para veya değerli eşyalar yasa dışı bir işten elde edilmediyse kişiye iade ediliyor. Yani kişi en geç bir kaç ay sonra örneğin altınlarına kavuşuyor. Ancak bu durum Sırbistan veya Bulgaristan gibi ülkelerde daha farklı. Özellikle Bulgaristan’da gümrük kontrollerinde el konulan para veya değerli eşyayı geri alma şansınız oldukça düşük. Hatta Türk dış temsilciliği bu konuda sürücüleri özellikle uyarıyor ve “Geri alamayabilirsiniz” diye uyarıda bulunuyor.

Türk yolcuların çok sayıda altın ve parasına el koyan Sırbistan’da işler çok yavaş ilerliyor. Ancak burada en azından geri alma şansınız oluyor. Ancak bu çok uzun bir süreci gerektirebilir. Verilen bilgiye göre öncelikle mahkemeye başvurulması, avukat / tercüman tutulması gerekiyor. Bütün bu sürecin sonunda eğer herhangi bir yasal engel yoksa geri alma şansınız olabiliyor. Ancak bu ülkede de henüz altınlarını geri alamayan yolcular olduğu da biliniyor.

Yolcuları sık sık uyaran yetkililer, “Türkiye’den dönenler genellikle yanında altın getiriyor. Bunu sınırdan geçmeden önce beyan etmeniz gerekiyor. Bunu yapmayıp yakalananlar yasalara aykırı davrandığından işlem başlatılıyor” bilgisini veriyorlar.

Fotoğraf:Unsplash

HABERE YORUM KAT