"Sınır kontrolleri" Alman ekonomisine ağır darbe vuracak

"Sınır kontrolleri" Alman ekonomisine ağır darbe vuracak

Allianz Trade tarafından yapılan yeni bir analiz, Almanya'da sınır kontrollerinin uzatılmasının ardından önemli ekonomik sonuçların ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuyor. Gayrisafi yurtiçi hasıladaki kayıplar çift haneli milyarlara ulaşabilir...

Almanya, sınırlarında kontrolleri artırdı ancak iş dünyası bu durumdan memnun değil.

Kredi sigortacısı Allianz Trade tarafından yapılan bir analize göre, Almanya sınırlarındaki geçici kontrollerin ekonomiyi daha da zayıflatması muhtemel. Kıdemli ekonomist Jasmin Gröschl, “Sınırlardaki ek bekleme sürelerinin ithalat için nakliye ve mal maliyetlerini yaklaşık yüzde 1,7 oranında artırması ve böylece hem toplam ticaret hacmini hem de Alman üreticiler için zaten düşük seviyede olan rekabet gücünü azaltması muhtemeldir” dedi.

Kontrollerin zincirleme bir reaksiyona yol açacağını savunan Gröschl, “Ticaret yılda 1.1 milyar Euro'ya kadar kaybedebilir” dedi.

İstenmeyen göç engellenmek isteniyor

Bu da resesyon risklerini arttırabilir ve gayrisafi yurtiçi hasılada 11,5 milyar Euro'ya varan kayıplara yol açabilir. Pazartesi günü Almanya, ülkenin doğu ve güneyinde halihazırda uygulanmakta olan sınır kontrollerini tüm kara sınırlarına genişletti. Kontroller istenmeyen göçü ve suçu engellemeyi amaçlıyor. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yolcuların trafikte büyük aksamalar beklemeyeceği sözünü vermişti.

Allianz Trade'e göre normal şartlar altında Schengen bölgesindeki tipik bir sınır geçişi ortalama 3.34 dakika sürüyyor. Kontrollerle birlikte, gelecekte Schengen dış sınırlarında da benzer bir durumun yaşanacağı varsayılabilir; rastgele kontrollerin yapıldığı bir sınır geçişi, transit bir rotada yolculuk süresine 20 dakika ekleyebilir.

“Sınırlardaki gecikmelerin bir sonucu olarak, sadece artan maliyetler değil, aynı zamanda tedarik zincirinde aksamalar ve Almanya'ya yapılan ithalatta yaklaşık yüzde 8 oranında bir düşüş bekliyoruz” diyen Gröschl, Almanya'nın ithalatının yaklaşık üçte ikisinin kara sınırlarından yapıldığı düşünüldüğünde, bunun yıllık 1,1 milyar Euro'ya varan bir düşüş anlamına geleceğini sözlerine ekledi.

Gröschl, “Bu ithalatın azalmasıyla birlikte bazı durumlarda daha az nihai ürün üretilebiliyor ya da sektörde tam zamanında üretim kısıtlandığı için şirketler giderek daha pahalı stoklar tutmak zorunda kalıyor” diye belirtti.

Artan maliyetler

Analize göre, sektörler bazında incelendiğinde, gıda sektörünün ticaret maliyetlerinde yüzde 2,6'lık bir artış ve 62 milyon Euro'luk bir ithalat kaybıyla karşı karşıya kalması muhtemel. Ticaret hizmetlerinin maliyetlerinde yüzde 2,4'lük bir artış ve 55 milyon Euro'luk ithalat kaybı beklenirken, taşımacılık hizmetlerinin maliyetlerinde yüzde 1,8'lik bir artış ve 51 milyon Euro'luk ithalat kaybı görülecek.

Makine mühendisliği ile kimya ve ilaç sektörlerindeki maliyet artışı sırasıyla yüzde 1,2 ve 2,3 ile daha düşük olsa da, yüksek ticaret hacimleri sırasıyla 147 milyon ve 142,1 milyon Euro'luk ithalatta önemli bir düşüşe neden oldu. Eğitim ve eğlence sektörü de çok ağır bir darbe aldı. Yolcu taşımacılığına getirilen kısıtlamalar ve beklenen trafik sıkışıklığı nedeniyle, günübirlik geziler ya da hafta sonu kaçamakları gibi sınırı geçmeye bağlı eğlence hizmetlerinden daha az yararlanılacak.

ARTI49