Sigara içmeyen işten erken çıkacak

Sigara içmeyen işten erken çıkacak

Türkiye'de hazırlanan yeni eylem planına göre, 21 yaşından küçüklere sigara satılmayacak. Sigara içmeyenler işten yarım saat erken çıkacak. Sigara içene tüp bebek parası ödenmeyecek. Tüm sigara paketleri aynı olacak.

ANKARA - Türkiye'de alınan tüm önlemlere rağmen uygulamada büyük sorunlar yaşandığı için bir türlü beklenen sonucu vermeyen sigara ile mücadelede yeni paket hazırlandı. 20 kurumun ortak hazırladığı yeni planda, sigara ve tütün ürünleri satışı için 18 olarak belirtilen yaş sınırı 21'e yükseltiliyor.

Fiili olarak hemen hemen hiç uygulanmayan kapalı alanlarda özellikle de barlardaki denetimler arttırılacak. Sigara içmeyen ve bu nedenle sürekli sigara molası vermeyen çalışanlar, işten erken çıkabilecek. Sigaradan alınan vergi de arttırılacak.

Eylem planında, sigara içmeyenlerin mesaisinin yarım saat erken bitmesi ve yılda 7 gün ek izin almaları hayata geçirilecek uygulamalar arasında yer alıyor. Bunun dışında sigorta primlerinin düşürülmesi, hiçbir çalışanın sigara içmediği sigarasız işletmeler için vergi indirimi uygulaması, çocuk ve aile yardımı tutarlarının arttırılması gibi teşvik edici düzenlemeler de yapılacak.

Öte yandan sigara paketleri tek tip ve düz paketler olacak. Tüp bebek tedavisi ücretinin geri ödeme kapsamında karşılanabilmesi için anne ve baba adayının sigara kullanmaması şartı aranabilecek.

HABERE YORUM KAT