Scholz'den Yeşiller'e Merkel taktiği!

Scholz'den Yeşiller'e Merkel taktiği!

Almanya’nın yeni şansölyesi Olaf Scholz ile çevreci parti olan Yeşiller arasında dış politika ve nükleer enerji konularından dolayı uyuşmazlıklar yaşanıyor

Merkel kendi döneminde koalisyon ortaklarını frenleyen tutumuyla dikkat çekiyordu. Hatta 2010 yılındaki ortağı FDP'nin vergi reformu planlarını elden geçirip FDP lideri Guido'nun asıl hedeflerini minimize etmişti. 

Aynı politika şimdi de Olaf Scholz tarafından koalisyon ortaklarına uygulanıyor.  Scholz, nükleer enerji konusunda Robert Habeck’e (Yeşiller) Merkel’in politikasını uyguluyor.
Yeşiller ise, hükümetin büyük kanadı SPD’ye AB’ye karşı kararlı bir tutum sergileme ve nükleer santrallere yatırım desteği verilmesi planlarından vazgeçilmesi için gereken girişimlerde bulunma çağrısında bulunuyor.  

Ayrıca Ukrayna politikası yüzünden Rusya’ya yaptırımlar uygulanmasını isteyen Yeşiller, Rusya-Almanya arasındaki doğal gaz hattı ‘Kuzey Akım 2’ projesinin de hayata geçirilmesine karşı çıkıyor. Yeşiller ile geleneksel olarak Moskova ile ilişkilerin ılımlı bir şekilde sürdürülmesinden yana olan SPD arasında bu alanda da son dönemlerde ciddi bir sıkıntı yaşanmaya başladı.
Scholz’un başbakanlık ofisi Putin ile randevular düzenliyor, Ukrayna meselesini ve Avrupa Birliği’nin gaz politikasını bizzat araştırıyor.

Yeşiller kızgın ve çaresiz

Yeşiller’den bazı siyasiler BİLD’e açıklamalarda bulundu:

 “Scholz’un yaklaşımı resmi olarak eleştirilemez. O bir şansölye, AB ve Putin onun meselesi. Ancak buna tahammül edemeyiz.”

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Federal Ekonomi ve İklim Korunması Bakanı Robert Habeck, Rusya’ya dönük yaptırımlarda ısrar ederken, Başbakan Olaf Scholz’un Rusya politikasını kendisinin şekillendirmesinde ısrar ettiği belirtiliyor

Çeviri: Tuğba Ünal
 

HABERE YORUM KAT