Scholz'dan Putin'e rest: Aksi takdirde barış olamaz...

Scholz'dan Putin'e rest: Aksi takdirde barış olamaz...

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna ile "omuz omuza" durmaya devam ettiklerini belirterek, "Ukrayna'yı ne kadar sürerse sürsün destekleyeceğiz.'' dedi

Estonya'nın başkenti Tallinn'de Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Letonya Başbakanı Krisjanis Karins ve Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte ile bir araya gelen Scholz, Baltık ülkelerinin liderleriyle bir basın toplantısı düzenledi.

Scholz, Baltık ülkeleri ve Almanya'nın Avrupa Birliği (AB) ve NATO içinde birlikte çalıştıklarını vurgulayarak ilişkilerin yakın işbirliği ve güven temelinde sürdüğünü ifade etti.

Scholz, Baltık ülkelerindeki güvenlik durumunun NATO'nun doğu kanadında yer aldığı için hassas olduğunu belirtti ve bu nedenle Almanya ve diğer müttefiklerin geçen yıl güvenlik durumunu iyileştirmek amacıyla Baltık ülkelerine askerî birlik gönderme kararı aldıklarını hatırlattı.

NATO'nun bir savunma ittifakı olduğunu belirten Scholz, "NATO'da kimse kimseye karşı değildir. Üyeleri, askerî bir saldırı durumunda karşılıklı yardımlaşma taahhüdünde bulunurlar. Bizim görevimiz de budur. Bir kez daha açık olmak gerekirse, NATO topraklarının her karışını saldırılara karşı savunmaya hazırız. Bütün NATO'nun ve dolayısıyla Avrupa'nın güvenliğini artırıyoruz ve bu mesele de bu şekildedir" şeklinde konuştu.

Scholz, ek Alman birliklerinin Litvanya'yı desteklemek amacıyla konuşlandırılacağını vurgulayarak ifadesine devam etti.

"Donanmamız Baltık Denizi'ndeki varlığını artırdı ve NATO Mukabele Gücü bünyesinde yaklaşık 17 bin asker acil durumlarda müttefiklerimizi desteklemek üzere hazır bekliyor. Tüm bunlar NATO ve AB'nin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına kararlı ve iyi koordine edilmiş bir şekilde hızlı bir şekilde karşılık verdiğini göstermektedir. Rusya Devlet Başkanı yanlış hesap yaptı, Avrupa'yı bölmek istedi ama birliğimizi arttırdı, NATO'yu zayıflatmak istedi ve tam tersini elde etti. Ukrayna 15 ayı aşkın bir süredir Rus saldırganlığına karşı kendisini cesurca savunmaktadır. Bu mücadelede Ukrayna'nın elimizden geldiğince insani, siyasi, mali olarak ve silah desteğiyle yanındayız. Bu dayanışma kesintisiz devam etmektedir. Ayrıca Rusya'ya yönelik yaptırımların baskısını arttıracağız ve boşlukları önlemek için daha fazla adım atacağız. Ukrayna ile omuz omuza durmaya devam ediyoruz. Ukrayna'yı ne kadar sürerse sürsün destekleyeceğiz. Rusya bu savaşın anlamsız olduğunu kabul etmelidir ve askerlerini geri çekmek zorundadır. Aksi takdirde barış olamaz."

Scholz, Almanya'nın Ukrayna'ya yardımlarının değerinin 17 milyar avroya ulaştığını belirterek 2,7 milyar dolarlık yeni desteğin de duyurulduğunu kaydetti.

Rusya ile Ukrayna arasında barış sağlanıp sağlanmayacağının sorulması üzerine ise Scholz, "Rusya askerlerini geri çekmek zorundadır, bu barışın temelidir." şeklinde yanıt verdi.

Scholz, Başbakanlık konvoyuna dahil olmayı başaran bir kişinin, uçağa biniş alanına kadar gitmesi ve kendisine sarılmasına ilişkin sorulan "Güvenlik zafiyeti var mı?" sorusunu ise, "Polis mükemmel bir iş çıkarıyor ve emin ellerde olduğumu hissediyorum." diye cevapladı.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum