Scholz'dan 'iltica sistemi reformu' çağrısı

Scholz'dan 'iltica sistemi reformu' çağrısı

Almanya Başbakanı Scholz Avrupa Günü'nde AB'nin geleceğini değerlendirdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği'nin (AB) jeopolitik nitelik kazanması, genişlemesi ve reformdan geçmesi gerektiğini Avrupa Günü dolayısıyla Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumuna katılarak açıkladı. Scholz, Ukrayna'daki savaş ile Avrupa'da ve küresel ölçekte değişen dengelere de dikkat çekerek, "Jeopolitik, genişlemiş, reform yapılmış ve geleceğe açık bir AB'ye ihtiyacımız var." dedi.

Başbakan Scholz, AB'nin entegre bir savunma ekonomisine ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Avrupa Barış Fonu" adlı mali araç, Ukrayna için ortak mühimmat tedariki, üye ülkeler arasında hava savunması konusunda daha yakın işbirliği, "Stratejik Pusula" ve NATO ile AB arasında yakın işbirliği gibi unsurların önemine işaret etti. Ayrıca, Scholz, ABD'nin Avrupa'nın en önemli müttefiki olmaya devam ettiğini belirtti ve Çin ile rekabetin arttığını vurgulayarak, AB'nin bu ülkeyle ilişkilerde bağları koparmadan riskleri düşürmesi gerektiğini söyledi.

Scholz, "Jeopolitik bir Avrupa, komşularına verdiği sözleri tutmalı. Dürüst genişleme politikası, başta 20 yıldır katılım sözü verdiğimiz Batı Balkan ülkelerine olanlar dahil verilen sözlere bağlı kalmalıdır." diye konuştu ve bu ülkelerin üyelik süreçlerini tamamlamak için sağlamaları gereken kriterlere ilişkin reform gündemlerine devam etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Scholz ayrıca, "Acilen ortak Avrupa iltica sistemi reformunu sonuçlandırmaya davet ediyorum." ifadelerini kullanarak, AB'nin bir yandan dış sınırlarını düzensiz göçe karşı korurken, Avrupa'nın birçok yerinde acilen üçüncü ülkelerden işçilere ihtiyaç duyulması nedeniyle de yasal göçün desteklenmesi gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT