Scholz’a kafayı takan CDU/CSU anayasa mahkemesine başvurdu

Scholz’a kafayı takan CDU/CSU anayasa mahkemesine başvurdu

Olaf Scholz’la hakkında ‘Cum-ex’ skandalıyla ilgili Araştırma Komisyonu kurulması önergesi reddedilen CDU/CSU, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Almanya'da, ana muhalefet CDU/CSU, İkinci Dünya Savaşı sonrasının en büyük vergi dolandırıcılığı skandalı olarak kabul edilen Cum-ex skandalında Warburg Bank'ın adının karıştığı ve Başbakan Olaf Scholz'un rolünün açığa çıkarılmasını talep etmek için Federal Meclis'te Araştırma Komisyonu kurulması önerisini sunmuştu. Ancak SPD, Yeşiller ve FDP'den oluşan koalisyon hükümeti, Hamburg Eyalet Başbakanı olarak görev yapmış olan Olaf Scholz'un Cum-ex skandalında herhangi bir rolünün olmadığını düşündüklerini ve Hamburg Başsavcılığı'nın dava açılmasına gerek olmadığına karar verdiğini belirterek, önergeyi reddetmişti. Bu karara tepki gösteren CDU/CSU, milletvekillerinin kişisel haklarının ihlal edildiğini savunarak Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Başbakan Scholz, geçen yıl Hamburg Eyalet Parlamentosu Araştırma Komisyonu tarafından sorulan soruları yanıtlarken, Warburg Bank'ın sahipleriyle iki kez buluştuğunu ancak görüşmelerin içeriğini hatırlamadığını belirtti. Ayrıca, Warburg Bank'ın 130 milyon Euro'luk vergi borcunun silinmesi talebiyle ilgili olarak doğrudan bir direktif vermediğini iddia etti.

CDU/CSU ise Cum-ex skandalının Alman devletine 10 milyar Euro'dan fazla zarar verdiğini ve bu durumun açıkça bir dolandırıcılık olduğunu vurgulayarak, skandalın ve Başbakan Olaf Scholz'un rolünün açığa çıkarılmasının kaçınılmaz olduğunu savunuyor.

Fotoğraf: Bundesregierung / Kugler

HABERE YORUM KAT