Scholz: Gerektiği sürece sizi destekleyeceğiz

Scholz: Gerektiği sürece sizi destekleyeceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, Rus topraklarına saldırmadıklarını, meşru topraklarını kurtardıklarını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Berlin'e yaptığı ziyarette Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştü. Ardından Başbakan Olaf Scholz tarafından askeri törenle karşılandı ve heyetler arasında görüşmeler yapıldı.

Zelenskiy, Rusya'ya saldırmadıklarını ve meşru topraklarını korumak için hazır olduklarını belirtti. Ayrıca Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarını geri almak için karşı saldırı hazırlığı yaptıklarını da ifade etti.

Savaş uçağı koalisyonu oluşturmak için çalışıyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Almanya Başbakanı Scholz ile yapacakları görüşmenin ikinci bölümünde savaş uçakları talebini ele alacaklarını söyledi.

Zelenskiy, Avrupa ülkeleriyle gerçekleştirdiği ziyaretlerde bu konuyu görüştüklerini ve Alman muhataplarından da destek talep edeceklerini ifade etti.

Ukrayna'nın hava sahasında Rusya'ya karşı üstünlük sağlamak istediklerini belirten Zelenskiy, bu konunun koordine edilmesinin ülke için önemli olduğunu vurguladı.

Savaş adil barış ile bitmeli

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, savaşın bir an önce adil bir barışla sonlanması gerektiğini belirtirken, barışın temelinin savaşın gerçekleştiği Ukrayna'nın barış formülü olması gerektiğini vurguladı.

Zelenskiy, Endonezya'da G20 Zirvesi'nde sunduğu bir barış planı girişimi olduğunu ve tüm önerileri dinlemeye hazır olduklarını ancak bunun kendilerinin sunduğu bir platformda gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve güvenliğinin diğer ülkelerinin toprak bütünlüğü kadar önemli olduğunu belirten Zelenskiy, savaşın bu yıl sona ermesini beklediklerini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı ayrıca Almanya'nın Ukrayna'ya verdiği desteğe teşekkür etti.

Başbakan Scholz: "Gerektiği sürece sizi destekleyeceğiz."

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, Zelenskiy ile ilk kez Berlin’de buluştuğu için memnun olduğunu söyledi.

Scholz Ukrayna savaşının 444 günden beri devam ettiğine işaret ederek, Ukrayna halkının boyun eğmeden Rus saldırılarına karşı çıktığını belirtti.

“Bu korkunç savaşın önemli jeopolitik sonuçları vardır.” diyen Scholz, ancak ilk önce Ukraynalıların bu savaştan etkilendiğini ve 1 milyonun üzerinde Ukraynalı mültecinin Almanya’da olduğunu anlattı.

Şansölye Scholz, Ukrayna’yı sadece insani olarak değil, siyasi, maddi ve silahlarla da desteklediklerini belirterek, “Gerektiği sürece sizi destekleyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Ukrayna’nın kendisini savunması için modern silahlarla destek verdiklerini belirten Scholz, son olarak 2,7 milyar avroluk silah paketin taahhüt ettiklerini anımsattı.

Savaşın sorumluları hesap vermeli

Savaşla ilgili korkunç haberleri okuduklarını söyleyen Scholz, “Bu korkunç saldırganlık savaşının sorumluları hesap vermelidir. Dünyada hiçbir devlet başka bir ülkeye saldıramaz. Hiç kimse öldürmemeli, yağmalamamalı veya çocukları kaçırmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Scholz, bu nedenle Rusya'nın işlediği suçlardan sorumlu tutulmasını sağlamak için ortaklarla birlikte çalıştıklarını kaydetti.

Bir ülkenin başka bir ülkenin topraklarını saldıramayacağını, Ukrayna'ya saldırının “emperyalist konseptin bir parçası olduğunu” ifade eden Scholz, şiddet kullanarak sınırların değiştirilemeyeceğini söyledi.

Scholz, Rusya’nın Ukrayna’dan askerini çekmeden ihtilafın sona ermeyeceğini belirtti.

Zelenskiy ve Ukrayna halkına bugün Aachen kentinde Uluslararası Şarlman Ödülü’nün verileceğini kaydeden Scholz, Zelenskiy ile birlikte uçakla Aachen’e geçecekleri bilgisini paylaştı.

HABERE YORUM KAT