Scholz: Avrupa barışı için çok ciddi bir tehdit

Scholz: Avrupa barışı için çok ciddi bir tehdit

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi Avrupa barışı için çok ciddi bir tehdit olarak gördüğünü belirtti.

Scholz, Berlin'de yaptığı açıklamada, söz konusu gerilimin "Avrupa'da barış için çok çok ciddi bir tehdit" olduğunu vurgulayarak, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tehlikeye atan bir askeri saldırı yapması durumunda bunun sert tepkiler ve yaptırımları beraberinde getireceği uyarısını tekrarladı.

Ukrayna ve ardından Rusya'yı ziyaret edeceğine dikkati çeken Scholz, "Her iki durumda da mesele, Avrupa'da barışı nasıl güvence altına alabileceğimizle ilgili." dedi.

Scholz, krizden çıkış yolu bulmak için çeşitli uluslararası tartışma formatlarının kullanılması gerektiğini vurguladı.

"Ukrayna, geçmişte olduğu gibi gerekli dayanışmayı göstereceğimizden emin olabilir." diye konuşan Scholz, Ukrayna'ya ekonomik yardımlar konusunda en çok destek veren ülkenin Almanya olduğuna işaret etti. Scholz, "Bunu yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

T24'ün The Guardian'dan aktardığına göre; Almanya hükümeti kaynakları, Ukrayna sınırındaki durum ne kadar endişe verici olsa da Scholz'un ziyaretinin bir savaşı önlemek için "son şans" olduğuna inanmadıklarını belirtti. 

Kaynaklara göre Scholz, Putin'le görüşmesinde "AB, ABD ve Britanya'ın ortak karşılığına" dikkat çekecek ve olası bir işgal durumunda ağır ekonomik yaptırımlar uygulanacağını vurgulayacak. ABD Başkanı Joe Biden, işgal durumunda Rusya'dan Almanya'ya uzanan doğal gaz boru hattı projesi Kuzey Akım 2'nin iptal edileceğini duyurmuştu. Scholz, bu konu üzerine direkt açıklama yapmaktan kaçındı.

Rus diplomatlar, şu ana kadar Batı yaptırımlarının Kremlin'i çok endişelendirmediğine dair sinyaller verdi. Rusya'nın İsveç Büyükelçisi, "Yaptırımlar umrumuzda değil" dedi.

Scholz'un aynı zamanda Putin'e diyalog teklifinde bulunacağı ve Rusya'nın taleplerini dinleyeceği aktarıldı. Die Welt'in aktardığına göre Scholz'un çevresindekiler, Ukrayna'nın 10 sene boyunca NATO'ya alınmaması ihtimali üzerine düşündü.

Artı49 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT