Scholz anketlerde dibi gördü!

Scholz anketlerde dibi gördü!

Almanya’da halkın büyük bir bölümünün Başbakan Olaf Scholz’un çalışmalarından memnun olmadığı, ana muhalefet CDU/CSU’nun da şu anda hükümeti oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP’den daha başarılı bir politika izleyeceğine inanmadığı ortaya çıktı.

ZDF adına yapılan son ankette, Başbakan Scholz'un göreve başlamasından bu yana yaptığı çalışmalardan memnuniyetin en düşük seviyede olduğu tespit edildi. Alman halkının yüzde 51'i "Memnun değiliz" derken, yüzde 43'ünün ise memnun olduğu görüldü. Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) destekçilerinin yüzde 86'sının, CDU/CSU destekçilerinin yüzde 64'ünün, Sol Parti destekçilerinin yüzde 53'ünün ve hükümet ortağı FDP destekçilerinin yüzde 55'inin Şansölye Scholz'un çalışmalarından memnun olmadığı belirlendi.

Aynı kamuoyu yoklamasına göre, ana muhalefet partisi CDU/CSU'ya olan güven de düştü. Almanların yalnızca yüzde 27'sinin CDU/CSU'nun şu anki hükümetten daha iyi performans göstereceğini düşündüğü, yüzde 52'sinin "Aynı seviyede" olduğunu ifade ettiği ve yüzde 17'sinin ise "Daha kötü yapar" şeklinde görüş belirttiği görüldü. Ayrıca, Almanların yüzde 69'unun CDU lideri Friedrich Merz'in başbakanlık görevine layık olmadığını düşündüğü belirtildi. CDU/CSU seçmenlerinin yüzde 50'sinin de aynı görüşü paylaştığı ortaya çıktı.

Son dönemde sistematik olarak oy oranını artıran AfD, konumunu korumaya devam ediyor. Yapılan ankete göre, Almanya'da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU yüzde 26, AfD yüzde 20, SPD yüzde 19, Yeşiller yüzde 15, FDP yüzde 7 ve Sol Parti ise yüzde 5 oy alacak. Bu verilere göre, SPD, Yeşiller ve FDP'den oluşan koalisyon hükümeti çoğunluğu kaybederken, CDU/CSU ile SPD'nin 'büyük koalisyon' oluşturmasının mümkün olmadığına dikkat çekildi.


HABERE YORUM KAT