Sarı Yelekliler 6. kez gösteri düzenledi

Sarı Yelekliler 6. kez gösteri düzenledi

Fransa'da Sarı Yeleklilerin altıncı kez düzenlediği protesto gösterisine katılım Noel nedeniyle düşük oldu. 

Protestocular, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron karşıtı sloganlar attı, bazı noktalarda polis göstericileri biber gazı ile müdahale etti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayına giden cadde ve sokakların polis tarafından tutulması üzerine, Opera Meydanı'na yürüyen göstericiler oradan da tarihi Louvre Müzesi çevresine geldi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Protestocuların eylemlerine karşın polis ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Gösterilerde, şu ana kadar 10 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 4 bin 341 kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi yaralandı.

Önceden açıklanmayan bir güzergahta ilerleyen göstericiler, Montmartre Kilisesi'nden Opera Meydanı'na kadar yürüdü. Göstericiler, meydanın çevresindeki caddelerde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron karşıtı sloganlar attı. Eylem nedeniyle Saint-Lazare Caddesi'nde trafikte aksama yaşanırken sürücüler korna çalarak sarı yeleklileri destekledi.

Polis, De L'Arcade Caddesi'ndeki güvenlik noktalarını aşmaya çalışan göstericileri uzaklaştırmak için biber gazı ve cop kullandı. Yürüyüşe devam eden göstericilerle polis arasında Paris Belediyesinin önünde de gerginlik yaşandı. Polis, taş ve şişe fırlatan göstericilere biber gazıyla karşılık verdi. 

Champs Elysees akşam saatlerinde karıştı 

Gün içinde sakin olan Champs Elysees Caddesi ise akşam saatlerinde karıştı. Yaklaşık 400 eylemcinin caddeye girmesiyle bazı mağazalar, önceki haftalarda olduğu gibi kepenk indirken, polis ve göstericiler arasında gerginlik yaşandı. Polis, sarı yeleklileri dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullanırken, müdahale sırasında gözaltına alınanlar oldu.

23 bin 800 kişi sokağa çıktı, 142 kişi gözaltına alındı 

İçişleri Bakanlığı, gösterilere ülke çapında 38 bin 600, Paris'te 2 bin kişinin katıldığını açıklarken, bunun geçen haftaki yaklaşık 66 bin olan gösterici saysının altında kaldığı görüldü. Ayrıca, aralarında sarı yeleklilerin öncü isimlerden Eric Drouet'nin de olduğu 142 kişi de gözaltına alındı. 

200 noktada yol kesme eylemi

Protestolar ülkenin diğer bölgelerinde ise ağırlıkla yol kapama eylemi olarak kendini gösterdi. Dün geceden bu yana yaklaşık 200 kavşağı trafiğe kapatan göstericiler, sık sık "Macron istifa" sloganları attı.

Macron'un evinin önünde gösteri

Protestocular, Noel'den 3 gün önce ülkenin Belçika, İtalya, İspanya ve Almanya sınırlarında tırların geçişini engelledi. Saint-Etienne kentinde de protestocular yol kapama eylemi yapıp ateş yaktı.

Bordeaux’da polis ile eylemciler arasında zaman zaman çatışma yaşanırken, göstericiler birçok yeri ateşe verdi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Macron'un ülkenin kuzeyindeki Touquet kasabasındaki evinin önünde yüzlerce eylemci gösteri düzenledi.

Sarı yeleklilerin gösterilerde kapattığı kavşakta dün yaşanan kazada bir kişi ölürken, protestolara bağlı hayatını kaybedenlerin sayısı 10'a çıktı.

HABERE YORUM KAT