Şansölye adaylarının TV zaferi

Şansölye adaylarının TV zaferi

Federal seçimden dört hafta önce, SPD adayı Olaf Scholz, CDU/CSU adayı Armin Laschet ve Yeşiller adayı Annalena Baerbock önemli seçim konularında ilk TV savaşını yaptılar.

Federal seçimden dört hafta önce, SPD, CDU / CSU ve Yeşiller'den üç başbakan adayı, önemli seçim konularında ilk TV savaşını yaptılar. Adaylar, Armin Laschet, Olaf Scholz ve Annalena Baerbock, Pazar akşamı dış ve güvenlik politikası, korona stratejisi, iklim değişikliği ile mücadele ve vergi politikası gibi konuları tartıştı. Farklılıkların yanı sıra benzerlikler de ortaya çıktı.

TV Triell izleyicileri için gecenin kazananı SPD şansölye adayı Olaf Scholz oldu. RTL ve n-tv adına düzenlenen bir forsa anketine göre, Scholz yüzde 36 ile kazanan aday oldu. Ankete katılanların yüzde 30'u Annalena Baerbock'a (Yeşiller) oy verdi. Armin Laschet (CDU)ise oyların yüzde 25'ini aldı. Ankete katılan izleyicilerin yüzde dokuzu tercihlerinin olmadığını söyledi.

Şansölye için üç aday, Olaf Scholz(SPD), Armin Laschet (CDU) ve Annela Baerbock(Yeşiller) genel seçimlerden önce bir TV programında bir araya geldiler. Adaylara rakiplerinin neden “Şansölye olamayacağı” sorulduğunda, her biri cevap vermeyi reddetti.  Scholz “Almanya’da geliştirmemiz gerekeni, bizim için önemli olanı tanıtmalıyız” dedi.

Laschet, temsil ettiği partinin neler yapabileceğini anlatmayı tercih ettiğini vurguladı. “Seçmen, diğer adayların neden kötü olduğunu düşündüğümle ilgilenmiyor, ama soruyor: Neden yapabileceğini düşünüyorsun?”. Baerbock da şunu vurguladı: “Şimdi gerçek bir yola ihtiyacımız var”.

Afganistan’daki sorun

NATO’nun Afganistan’dan çekilmesinden sonra, üç şansölye adayı, Almanya’nın güvenlik politikasındaki rolünün güçlendirilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Laschet, Başbakanlığa bağlı bir Ulusal Güvenlik Konseyi kurulması gerektiği çağrısını yineledi. “Bundeswehr’imizi daha iyi donatmamız gerekecek” dedi.

Baerbock, Alman hükümetini, Afganistan meselesini konuşmaktan kaçmakla suçladı. “İç siyaset hırsları dış politika sorumluluğunun önüne geçiyor” dedi. Baerbock, Dışişleri Bakanlığı’nın korunmaya ihtiyacı olanlar için yeterince hızlı vize vermemesini de eleştirdi.

Parti arkadaşı Heiko Maas’ın Federal Dışişleri Bakanlığı’nın başında olan Scholz, uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi ve Bundeswehr askerlerinin gelecekte barış ve güvenliği korumak için görevlere hazır hale getirilmesi çağrısında bulundu.

İklim koruma konusu

İklim koruması söz konusu olduğunda Baerbock, Schozl’u seçim kampanyasında yalnızca iklim değişikliğine karşı savaşan rolü oynamasıyla suçluyor. Bir sonraki hükümet iklim nötrlüğünün önemini kavrayamazsa, Almanya’yı büyük bir problem bekliyor.

Pandemide okul politikası konusu

Yeşillerin adayı, siyasetin pandemide çocuklara nasıl davrandığı konusuna değindi. Baerbock, federal hükümetin korona salgını gibi acil durumlarda çocuklar ve aileler için daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyledi. “Federal hükümet, gelecekte okullardaki hava filtresi ekipmanlarına veya tam gün bakım hizmetlerine finansmanında yer vermelidir”. Birlik ve SPD’nin koalisyonuna hitaben yaptığı konuşmada Baerbock, “Her zaman bekleyip görelim, hiçbir şey yapmayalım diyen bir politika, çocukların bir buçuk yıl okula gitmemesine neden oldu” dedi.

İç güvenlik sorunu

Laschet, suç ve şiddet eylemlerine karşı kamusal alanların gözetiminin artırılması gerektiğini savundu. Pazar günü genel seçimden kısa bir süre önce yapılan TV davasında, kadınların kendilerini en güvensiz hissetikleri yerlerin alt geçit, tüneller ve parklar olduğunu söyledi.

Moderatör Kloeppel, konuyu kadınların yüzde 50’sinin tren istasyonlarında ve duraklarda kendilerini güvensiz hissettiğine dair bir güncel bir Forsa anketiyle destekledi. Baerbock ise “ Polisimizi daha iyi donatmak istiyorum, kırsal alanlarda karakollar kapatılmamalıdır” dedi.

Vergi Politikası

Maliye Bakanı Scholz vergi indirimine kesinlikle karşı “ Benim gelir dilimimde veya üzerinde olan kişilerin daha fazla ödeme yapmasını sağlayarak vergi sistemimizi biraz daha iyi dengelememizden yanayım” dedi. Sorulduğunda, yılda yaklaşık 200.000 Euro kazandığını doğruladı. Scholz, bugün nispeten erken uygulanan en yüksek vergi oranının daha sonra uygulanması gerektiğini vurguladı. Karı ve geliri çok yüksek olan şirketler için vergi indirimi, mevcut milli borçla mümkün değil.

Baerbock, her beş çocuktan birinin yoksulluk içinde yaşamasının son derece adaletsiz olduğunu söyledi. Bu nedenle, temel bir çocuk güvenliğinin olması gerektiğini vurguladı. Baerbock’a iki çocuğu olan bir aileye planlanan yardım sorulduğunda bunun 2000 Euro alacağını söyledi.

Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT