Salgınla mücadelede tarihi gün: Avrupa aşı oluyor

Salgınla mücadelede tarihi gün: Avrupa aşı oluyor

Avrupa’da tarihi bir pazar yaşanıyor. Bugün kıtadaki birçok ülkede Covid-19’a karşı aşılamada ilk adım atıldı.

27 Aralık’ın “Avrupa Aşı Günü” olarak belirlenmesinin ardından kıtada birçok ülkede yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı aşılamaya başlandı.

italya.jpg
ALMANYA
Resmi toplu aşılamaya bugün  başlandı. Federal Almanya’da 80 yaşın üzerindeki kişiler ile risk altındaki bulunan hemşire ve hastane personeli aşı önceliğine sahip bulunuyor. 
Almanya’da ilk yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı dün 101 yaşındaki Edith Kwoizalla’ya yapıldı. Magdeburg kenti yakınlarında bulunan Halberstadt beldesinde bir yaşlı bakım merkezinde kalan Edith Kwoizalla’ya Biontech ile Pfizer şirketinin ürettiği Covid-19 aşısı yapıldı. 
Yaşlı bakım merkezinde 50 kişiye aşı yapıldı. Bunlardan 10’unun çalışanlar olduğu ifade edildi.
BULGARİSTAN
Pfizer ve BioNTech tarafından Covid-19’a karşı geliştirilen ilk aşılar, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bulunan St. Anna Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapıldı.
İTALYA
İtalya da ilk Covid-19 aşılarının yapıldığı ülkelerden oldu. İtalya’ya dün ulaşan Pfizer-BioNTech aşısı, bu sabah ülkenin önde gelen bulaşıcı hastalıklar merkezi olan başkent Roma’daki Lazzaro Spallanzani Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına uygulandı. Covid-19 aşısı ilk olarak hastane profesörlerinden Maria Rosaria Capobianchi, hemşire Claudia Alivernini, hekim Alessandra D’Abramo, hekim Alessandra Vergori ve sağlık çalışanı Omar Altobelli’ye yapıldı. 
AVUSTURYA
Avusturya’da Viyana Tıp Üniversitesinde önceden belirlenen 5 kişiye ilk yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı yapıldı. İlk aşılamaların ardından ülkeye dün ulaşan 10 bin doz Pfizer-BioNTech aşıları ülke genelinde yapılmaya başlanacak.
Başbakan Sebastian Kurz ve Sağlık Bakanı Rudolf Anschober, aşı yaptıran 5 kişiyle görüştükten sonra düzenledikleri basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Kurz, bir yıldır dünyanın salgın hastalıkla ciddi bir mücadele verdiğini belirterek 27 Aralık’ın tarihi bir gün olduğunu söyledi. Aşının virüsle mücadelede önemli bir oyun değiştirici olduğunu vurgulayan Kurz, “Bu, salgına karşı zaferin başlangıcıdır” ifadesini kullandı.
Kurz, aşı programının üç kademeli yürütüleceğini, gelecek haftadan itibaren özellikle sağlık çalışanları ve risk grubu olarak görülen kişilere aşı yapılacağını, daha sonra da aşının ülke genelinde uygulanacağını kaydetti.
İSVEÇ
İsveç’te yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı ilk aşı huzurevinde yaşayan 91 yaşındaki bir kişiye yapıldı. Covid-19’la mücadelede hafif önlemler alarak “sürü bağışıklığı” stratejisini uygulayan İsveç’te Noel sonrası indirimden yararlanmak isteyenler AVM ve mağazalara akın etti. Yetkililerin uyarısına aldırış etmeyenlerden büyük bölümünün maske takmadığı gözlendi.
+49 – BERLİN

FOTO: AA
 

HABERE YORUM KAT