Salgında Alevilerden Avrupa-Türkiye dayanışma hattı: Demokrasiden yana herkese destek var

Salgında Alevilerden Avrupa-Türkiye dayanışma hattı: Demokrasiden yana herkese destek var

Türkiye’de alamadıkları hakları Almanya’da kazanan Alevi toplumu, Avrupa-Türkiye hattında ve korona gölgesinde bir dayanışma kampanyası açtı.

Hak mücadelesi veren bir inanç kurumu olarak, savunduğu davanın ve temsil ettiği kitlenin taleplerini dile getiren Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), yeni projeyle ihtiyaç sahiplerine üç adımda yardım eli uzatma kararı aldı. Bu üç adım şöyle: Alevi yardımlaşma ve dayanışma fonu, Avrupadaki Alevi Kültür Merkezi ve cemevlerinin, Türkiyedeki bir cemeviyle müsahip olması, öğrenci burs desteği.

Ayrıntıları Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Alevilerin Sesi Genel Yayın Yönetmeni Fuat Ateş halkweb’e anlattı.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun onursal başkanı Turgut Öker hakkında, Recep Tayyip Erdoğan‘a hakaretten açılan davanın üçüncü duruşmasının 29 Nisan tarihinde gerçekleşmesi gerektiğini ama “salgın günlerinde bu dava sürecinin kesintiye uğradığını” kaydeden Fuat Ateş’in aktardıklarından satır başları şöyle:

“Korona sürecinden önce de danışma hattımız açılmıştı. Pandemide de dayanışma fonu oluşturduk. Türkiye’de sıkıntı yaşayan insanlara yönelteceğiz. Öğrencilere burs vereceğiz. Avrupa’da 300 kadar cemevimiz faaliyet gösteriyor. Türkiye’de de kardeş bir cemevi seçip ihtiyaçlarını karşılama çalışmamız olacak. Bu dayanışma fonunu vakfa çevirip Türkiye’de cumhuriyet ve demokrasiden yana herkesin yararlanabileceği bir yapıya dönüştüreceğiz.

 

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Alevilerin Sesi Genel Yayın Yönetmeni Fuat Ateş

 

ÜYE OLMAYANLAR DA BAŞVURABİLİR

Avrupa kamuoyuna yönelik çalışma sürdürüyoruz. Üye olmayanlar da bu hatlara başvurabilir. Bir Alman da yararlanabilir.

Hattı mart ayında açtık. Sabah 8 akşam 8’e dek açık. Yaşlı, bakıma muhtaç ailelere alışverişlerinde yardımcı oluyoruz. Çocukların evden online eğitim yaşantılarında da danışmanlık hizmeti veriyoruz. Pedagog arkadaşlarımız yardımcı oluyorlar. Evde şiddet konusunda da manevi destek sunuyoruz. ‘Homeofis’ uygulamalarında, kısa süreli iş yaşantısına geçenlere sendikal ve hukuki hizmet veriyoruz. Uzmanlar bilgi veriyor. Alevi Kültür Merkezleri gelir kaynakları olan etkinliklerini yapamıyorlar. Hem federal hem de eyalet düzeyindeki yardım paketlerinden yararlanmalarını sağlıyoruz Alevi olmak ya da üye olmak gerekmiyor.

10 ÜLKEDE DESTEK AĞI

10 farkı ülkede bu çalışmayı sürdürüyoruz. Sosyal medyada yayınladığımız Hotline numaralarımızdan ulaşabilirler. Manevi destek hattını gelecekte de projeye dönüştürüp işsizlik, eğitim ve göçmenlik konularında hizmet vermek istiyoruz.

Avrupa’da yükselen bir ırkçılık var. Göçmen kökenli olmamızdan kaynaklanan sorunlarımız var. Alman siyasi örgütleriyle birlikte çözüm üretmek de istiyoruz. Danışma hattını da bir köprü olarak görüyoruz. Çözüm üretmek konusunda önerilerimiz var. Çözüm sürecinin bir parçası olmak istiyoruz. Tabanımız olmayanlarla da bir diyalog kurmayı planlıyoruz.

 

 

HER PERŞEMBE İNTERNETTEN MANEVİ DESTEK

Göçmenlerin hanesine bir kazanım olarak yazılsın istiyoruz. Sloganımız ‘Panik değil, tedbir kurtarır’, ‘Salgını dayanışmayla yeneceğiz’ şeklinde. Belki Alman hükümetinden önce etkinliklerimizi durdurduk. İbadet konusunda da kâbemiz insan. İnancımızı gerekirse evde gerekirse online imkânları kullanarak yerine getirebiliriz. Her perşembe inanç kurulumuz ve dedelerimiz internet üzerinden manevi destek sunuyor.

KAYNAKLARIMIZI EĞİTİM VE İNSANA YATIRIYORUZ

Avrupa’da başka bir ligde oynuyoruz. Burada kazandığımız haklarda demokrasiyi içine sindirmiş ülkelerin de payı var. Türkiye’de kapılarımız işaretleniyor. İnanılmaz baskılar söz konusu. Armutlu Cemevi Başkanımız Zeynep Yıldırım hakkındaki tutukluluk kararı kaldırıldı. Karşılıklı tecrübe alışverişi söz konusu. 30 yıllık süreçte 200’e yalın cemevinin yapılmasına katkı sunmaktan onur duyuyoruz. Maddi kaynaklarımızı eğitim ve insana vermeye karar verdik. Öğrencilere burs çalışmamız da bu noktada büyük önem taşıyor. Öğrenci değişim programları gündemimizde.

TURGUT ÖKER DEĞİL ALEVİ TOPLUMU YARGILANIYOR

Turgut Öker hakkında toplam 8 dava var. Cumhurbaşkanına hakaret davaları da var aralarında. Gezi sürecinde kaybettiğimiz canları ‘katilleri unutmayacağız’ diye paylaşması hakaret kabul ediliyor. Üçüncü köprüye Yavuz Sultan Selim adının verilmesi ile ilgili paylaşımlar suç olarak kabul ediliyor.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker hakında açılan davanın 29 Nisan’da gerçekleşmesi beklenen üçüncü duruşması haziran ayına ertelendi 

 

Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya ve Deniz Gezmiş’in resimlerini paylaşmak teröre destek olarak kabul görüyor. Bu Turgut Öker’in şahsına değil Alevi toplumuna yönelik. Duruşmalarda salonlara sığmıyoruz. Yargılanan, Turgut Öker değil Alevi toplumu. Salgın dolayısıyla 29 Nisan’daki duruşması haziran ayına ertelendi. Tedbirler çerçevesinde ne kadar katılmak mümkün olursa elden geldiğince dava sürecini yakından takip etmeye devam edeceğiz. Baskı iklimine karşı yüzyıllardır mücadele ediyoruz. Sanmasınlar ki birkaç mahkeme ve gözdağlarıyla vazgeçeriz. Onlar güçlü olabilir. Biz haklıyız. Demokratik kamuoyunun destek verdiğini görüyoruz. Hep birlikte mücadele alanında siyasal İslam’ı mahkum edeceğimizi düşünüyoruz.”

AVRUPA KAZANIMLARI

Almanya hükümeti, özellikle eyaletler bazında, Alevi inancını toplumsal bir dini inanç olarak kabul etmiş ve bu doğrultuda bir inanç kurumu olarak AABF ile devlet anlaşmaları imzalamış, diğer inançlara vermiş olduğu hakları Alevilere de vermişti.

Aleviler, bu anlaşmaya ek olarak, ilk ve orta dereceli okullarda Alevilik dersleri verilmesi hakkını elde etmişti. AABF, Avrupa’da da Alevilerin resmi temsilci kurumu olarak resepsiyonlara davet ediliyor siyasi ve sosyal alanlarda muhatap olarak görülüyor.

Tüm bu kazanımlara paralel olarak, Avrupa’daki çatı örgütü Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu AABK korona günlerinde “üç adımdan” oluşan bu yardım ve destek projesi ile zor günlerde ihtiyaç sahiplerine el uzatmaya devam ediyor.

IŞIN TOYMAZ – KÖLN

HABERE YORUM KAT