Saksonya’da zor sorular: İstihbarat şefinin geciken düşüşü mü, yoksa entrika mı?

Saksonya’da zor sorular: İstihbarat şefinin geciken düşüşü mü, yoksa entrika mı?
Neonazilerin de kalesi olarak ün salan Saksonya’da olup bitenler kafa karıştırıyor. Eyalet Anayasayı Koruma Dairesi’nin eski şefi Meyer-Plath bir entrika kurbanı mı, yoksa atanması daha baştan hata olan azılı bir sağcı mı? Tartışma sürüyor.

Federal Almanya'da içten içe tehlikeli sürtüşmeler yaşanıyor. Bunlardan biri de Saksonya'da: Saksonya İçişleri Bakanı Roland Wöller, iç istihbaratın sağ popülist “Almanya için Alternatif” (AfD) partili milletvekillerinin verilerinin kayıt altında tutulmasına karşı çıktı ve Gordian Meyer-Plath’ı görevden alıp yerine Dirk Martin Christian’ı getirdi. 

Ancak tuhaf olan, aşırı sağa yakınlığıyla bilinen eski şefin neden aşırı sağcı AfD’li siyasetçilerin kayıtlarının silinmesine karşı çıkmadığı ve neden Wöller’in üç yıl boyunca sabır göstermesi. 

Saksonya Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi’nin eski şefi Meyer-Plath’ın düşüşü aslında belki de ilk göreve geçtiği dönemde başladı.

NEONAZİ NSU TERÖRİSTLERİNİN YUVASI

Almanya'da 2000 yılından itibaren sekizi Türk olmak üzere toplam 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) üyeleri Beate Zschaepe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt’ın 1998 yılında kayıplara karıştıktan sonra Saksonya eyaletinde ikamet ettiği ortaya çıkmıştı. İşte o döneme denk gelen 2012 yılında Meyer-Plath da istihbarat şefi olarak atanmıştı. Asıl düşüşü ise 2018 yılındaki eyalet seçimlerinde başladı. Meyer-Plath gerçekte uzun süredir “aşırı sağla mücadelede örnek bir isim gösterilemeyeceği” yolunda ima ve eleştirilere maruz kalıyordu. 

Kendisini görevden alan Bakan Wöller'e örneğin geçmişi dolayısıyla sol kesimden de destek geldi. Frankfurter Allgemeine Zeitung'da yayınlanan bir haber-yorumda aralık ayından bu yana koalisyonun bir parçası olan Birlik’90 / Yeşiller, Saksonya Eyaleti Anayasayı koruma Dairesi’nin  aşırı sağla mücadelede örnek bir daire olmadığı yönündeki vurgusuna yer verdi.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Yeşiller, eski istihbarat şefi Meyer-Plath'ın “Burschenschaft Marchia Bonn” adlı Nazi örgütün eski üyesi olması ve Brandenburg istihbaratında iken aşırı sağcı bir muhbiri işe almasından dolayı güven telkin etmediğine de işaret ettiler. Sol Parti de konuyla ilgili bir açıklama yaparak Meyer-Plath’ın aşırı sağcı “Kimlikçiler” ve “Reich Vatandaşları” (Hitler Almanyası)  gibi hareketlere çok geç tepki verdiğini de bildirdi. 

YENİ ŞEFE  ÖVGÜ DÜZDÜ

Diğer taraftan Wöller, Meyer-Plath’ı gönderip yerine 58 yaşındaki hukukçu Dirk-Martin Christian’ı getirdi. Meyer-Plath’ın halefi Christian, 2007-2011 yılları arasında LfV Merkez Departmanını yönetmişti. Şubat 2019'dan bu yana Eyalet İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Anayasayı Koruma ve İstihbarat Koruma  Gizli Koruma Bölümü Başkanı olarak görev yapıyordu. 

Eyalet İçişleri Bakanı Wöller, Leipziger Internet Zeitung adlı haber portalında yer alan bir habere göre görev değişikliğini ise şöyle gerekçelendirdi: 

“Radikallik demokrasimiz ve barış içinde bir arada yaşam için gittikçe yükselen bir tehdit oluşturuyor. Özellikle Halle, Kassel ve Hanau'daki aşırı sağcı saldırılar, toplumumuzda şiddetin ve nefretin potansiyelinin boyutlarını ortaya koymuştur. Sosyal medyadaki radikalleşme kaygı verici. İşte bu nedenle Anayasanın Korunması Dairesi’nin ‘erken uyarı sistemleri’ günümüzde büyük önem kazanıyor. Ve bu erken uyarı sistemi ne yazık ki 2012 yılında Saksonya Anayasal Koruması Dairesi’nin başına atanan Meyer-Plath döneminde olması gerekenden de kötü işledi. 

2018 yılında Chemnitz'de yaklaşmakta olan aşırı sağcı olayları fark edemeyen istihbarat ne gariptir ki, kısa bir süre sonra gerçekleşecek aşırı solcu grupların dayanışma konserinden hızla haberdar oldu. Anlaşılan  kurum içinde demokrasi anlayışı tamamen aksamıştı. Dirk-Martin Christian deneyimli bir avukat. Sayın Christian ve 200 çalışanına bu önemli görevde başarılar diliyorum.”

MEYER-PLATH’A CEZA GİBİ TAYİN

Çok geç alınmış bir kararla Gordian Meyer-Plath görevden alındı. Anlaşılan “daha az zarar verebileceği” düşünülerek  Saksonya Bilim, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda kültür ve turizm alanında bir göreve atanıyor. 

Ancak olay karmaşıklığını korumaya devam ediyor. Başkentin iyi haber alan gazetesi Tagespiegel’in konuyla ilgili bir analizinde ise ortaya atılan tez belki de gerçeğin çok ufak bir parçasını yansıtıyor:

WÖLLER VE MEYER-PLATH’IN ARASI AÇIKTI

“Meyer-Plath, bu hafta kendisine yöneltilen iddialar hakkında yorum yapmadı. Ancak istihbaratta meslektaşları arasında, aşırı sağ  tehlikeyi iyi tahmin edebilen ve hızla değerlendirebilen biri olarak biliniyor. 

Anayasayı Koruma Dairesi Teşkilatı tarafından  uzun süreden bu yana İçişleri Bakanı Wöller ve istihbarat eski şefi Meyer-Plath arasında büyük bir anlaşmazlık olduğu ise biliniyor. 

Bu noktada tüm bunların Meyer-Plath'tan kurtulmak için sergilenen bir entrika olduğu şüphesi ortaya çıkıyor. 

Yani bu hikayede tek bir gerçek yok. Ama açık olan bir şey var, tüm bunlar aşırı sağcı AfD için bulunmaz fırsat.  AfD şefi Chrupalla, Saksonya Anayasayı Koruma Dairesi’ne dava açacağını duyurdu bile.”

O zaman, soralım: Madem tüm bunlar ayan beyan ortadaydı, Meyer-Plath nasıl oldu da istihbaratın başına getirildi? Eyalet İçişleri Bakanı Wöller, Meyer-Plath hakkında bunca suçlama ve iddiaya neden üç yıl beklemeyi tercih etti? Wöller kasıtlı olarak mı istihbaratın işlemesine engel oldu?

Almanya'da çok tuhaf işler dönüyor. 

IŞIN TOYMAZ-STUTTGART