Sahibi Almanya'nın en zenginleri arasında ama işçileri mağdur: Lidl'de isyan!

Sahibi Almanya'nın en zenginleri arasında ama işçileri mağdur: Lidl'de isyan!

Alman süpermarket zinciri Lidl'nin çok sayıda şubesinde, çalışanların işyeri temsilciliği kurmalarının engellendiği öne sürülüyor.

Almanya'nın en büyük süpermarket zincirlerinden Lidl'nin Herne'de bulunan dağıtım merkezinde, yönetimin çalışma konseyini dağıtmaya çalıştığı ve işçilerin ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakıldığı ortaya çıktı.

İşçiler, şirketin Almanya genelindeki 3 binden fazla şubesine 39 depo ve dağıtım merkeziyle hizmet verildiğini söylerken, bu merkezlerden yalnızca 4'ünde çalışanların bir işyeri temsilciliği olduğunu hatırlatıyor. Geriye kalan merkezlerde, birçok yasal güvenceden mahrum şekilde çalışmak zorunda kalıyorlar.

Temsilciliğin olmadığı şube ve merkezlerde, işçiler genellikle daha düşük ücretlerle ve daha kötü çalışma koşullarında çalışmaya zorlanıyorlar.

ALMANYA'NIN EN ZENGİNLERİ ARASINDA

40 milyar Euro'luk servetiyle Almanya'nın en zenginleri arasında yer alan şirket sahibi Dieter Schwarz'ın paraya verdiği değeri kendilerine vermediğini dile getiren işçiler, Herne'deki dağıtım merkezinde temsilciliğin kapatılmasına karşı çıktıları için baskı ve mobbinge maruz kalıyor.

Herne'deki depoda, yeni atanan Genel Müdür Abdelaziz Bouchkhachakh, işçilerin mevcut maaşlarını düşürmek ve çalışma koşullarını şirket lehine daha rahat düzenleyebilmek için mevcut çalışma konseyini tasfiye etmeye çalışıyor.

Sürece karşı çıkan işçiler, işten atılmakla tehdit edilirken, çok sayıda işçiye birebir baskı uygulanıyor.

Workwatch, işçiler adına şirkete yönelttiği mektupta şunları sordu:

1) Çalışma konseyi başkanını ve yardımcısını görevden almak için birkaç kez girişimde bulundunuz. Bu girişimler şimdiye kadar başarısız oldu. Lütfen önceki işten çıkarma taleplerinizle ilgili motivasyonunuzu açıklayın.

2) Edindiğimiz bilgilere göre, işyeri toplantılarında işyeri konseyi üyelerine ve sendika temsilcilerine yönelik engelleme ve hatta bağırma girişimleri şirketinizin yönetimi tarafından planlanmıştır. Davanın gerçeklerini nasıl görüyorsunuz?
3) Yönetimin, işgücünün yeni dağıtım merkezine sosyal açıdan dengeli bir şekilde taşınmasına ilişkin müzakereleri engellediği iddia ediliyor. Bu çatışmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?"

Yanıt olarak ise yalnızca şu cümleyi alabildiler:

"Henüz sonuçlanmamış ve devam etmekte olan hukuki süreçler hakkında yorum yapamayacağımızı anlayışla karşılamanızı rica ederiz."

ARTI49

HABERE YORUM KAT