Rusya saldırısı sonrası Alman politikacıların gündemi zorunlu askerlik

Rusya saldırısı sonrası Alman politikacıların gündemi zorunlu askerlik

Almanya’da 2011 senesinde kaldırılan zorunlu askerlik Rusya - Ukrayna savaşı sonrası politikacıların yeniden gündemine girdi.

Almanya 2011 senesinde zorunlu askerlik kanunu kaldırmıştı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi sonrası ise Alman politikacılar yeniden zorunlu askerliği gündemlerine aldılar. 

Zorunlu askerliğin savunucularndan Sol Parti'li Başbakanı Bodo Ramelow partisinin aksine güçlü bir ordu ve zorunlu askerlikten yana olduğunu kısa bür süre önce açıkladı. Bununla birlikte Ramelow ordunun sadece Almanya ve Avrupa sınırları içinde savunma amaçlı güçlendirilmesi kanısında.

SPD Eş Genel Başkanı Saskia Esken, zorunlu askerliğin şart olmadığını bunun Ukrayna - Rusya krizinde de çözüm yaratmayacağı düşüncesinde. SPD'nin güvenlik politikaları uzmanı Wolfgang Hellmich ise bunun meclis içinde tartışılması gerektiğini görüşünde.

Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ise yine bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Hamburg Eyalet Teşkilatı Başkanı Christoph Ploss zorunlu askerliğe sıcak bakarken Hristiyan Sosyal Birlik Genel Başkanı Markus Söder bunu mantıklı bulmuyor. Söder'e göre pandemi sonrası zorunluk askerlik ülke yönetiminde sorunlara neden olmasının yanında gençler de de kaygı ve güvensizliklere yol açacak.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi sonrası orduya verilen mali desteğin arttırılacağı bilgisini vermişti. Buna göre 2022 içinde 100 milyar Euro'luk ek bütçe yaratılacak.

 

 

HABERE YORUM KAT