RTÜK’ün tarihi ayıbına ATGB’den de tepki geldi: “Gerçekleri ekran karartarak da gizleyemezsiniz”

RTÜK’ün tarihi ayıbına ATGB’den de tepki geldi: “Gerçekleri ekran karartarak da gizleyemezsiniz”

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) alınan kararla Halk TV ve TELE 1’e 5 gün yayın durdurma cezasına yurtdışından da tepki geldi.

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) konuya ilişkin bir basın açıklaması yayınlayarak ekran karartma cezasını kınadı. Açıklamada “Yandaş ekranlar baştan sona alay konusudur. Etkisizdir. Muhalif seslerin etkisini engellemeye çalışıyorlar. Ne olursa olsun, RTÜK’ün ekran karartma cezası tarihe benzersiz karalıkta bir sayfa olarak geçti” ifadesine yer veren Avrupa’daki Türk gazeteciler endişelerini şu sözlerle dile getirdi: 

“Gerçekleri aktaran basına sansür ve cezalar, ne yazık ki, alıştığımız türden baskılardı, ancak bu son ekran karartma cezası ile RTÜK bir ilke imza atarak Türkiye’de artık basın özgürlüğü diye bir şeyin hiç kalmadığını, tamamen kazındığını adeta tüm dünyaya ilan etmiştir.” 

RTÜK’ün elini vatandaşın haber alma özgürlüğünden derhal çekmesini ve kararını geri çekmesini talep eden ATGB yönetim kurulunun basın açıklaması şöyle:

GİZLEYEMEZSİNİZ!

“RTÜK’ün tarihi ayıbı: Gerçekleri ekran karartarak da gizleyemezsiniz

Avrupa’da görev yapan Türkiye kökenli gazeteciler olarak ülkemizde muhalif seslere yönelik saldırı ve baskıyı kınayan bu kaçıncı basın açıklamamız, bilemiyoruz. 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) alınan kararla Halk TV ve TELE 1’e verilen 5 gün yayın durdurma cezası, Türkiye’deki belki de özgür medyaya artık daha fazla tahammül edilemeyeceğinin bir göstergesi.

Anlaşılan iktidar inisiyatifin muhalefete geçtiğini görüyor ve medyadaki özgür seslerin etkisinin büyüdüğünün de farkında. Yandaş ekranlar baştan sona alay konusudur. Etkisizdir.

Muhalif seslerin etkisi engellenmeye çalışılıyor.

RTÜK’ün ekran karartma cezası şimdiden tarihe benzersiz karalıkta bir sayfa olarak geçti. 

Gerçekleri aktaran basına sansür ve cezalar, ne yazık ki, alıştığımız türden baskılardı, ancak bu son ekran karartma cezası ile RTÜK bir ilke imza atarak Türkiye’de artık basın özgürlüğünün kalmadığını, tamamen kazındığını tüm dünyaya ilan etmiştir.

RTÜK’ün basın-yayın tarihi açısından utanç verici kararı, Türkiye hakkında bir açıklama yapan Sol Parti lideri Katja Kipping’in sözlerini teyit eder nitelikte:

‘Türkiye sadece korona nedeniyle değil, aynı zamanda insan hakları ve demokrasi açısından da bir risk bölgesi. Alman hükümeti buna karşı belirleyici bir tavır almalı. Dışişleri Bakanı Maas’ın perşembe günü Türkiye delegasyonuyla bir araya geldiğinde politik bir dik duruş sergilemesini ve açık bir şekilde şu mesajı vermesini diliyorum: Önce demokrasi! Türkiye demokrasi ve insan hakları için bir kara delik. Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi muhalefete karşı bir iç savaş yürütüyor.’

Türkiye’deki basına, hak ve özgürlüklere, demokrasiye saldırılar sona erdiği gün, bizler de dünyadaki meslektaşlarımızla göz hizasında görevimizi yapma onurunu yaşayabileceğiz.

Bu inançla, RTÜK’ün elini vatandaşın haber alma özgürlüğünden derhal çekmesini ve kararını geri almasını talep ediyoruz.”

+49 – FRANKFURT