Polonya'daki seçim sonuçları Almanya'yı sevindirecek

Polonya'daki seçim sonuçları Almanya'yı sevindirecek

Polonya'da iktidardaki parti seçim kampanyası süresince söylemlerini "Almanya karşıtlığı" üzerine kurmuştu. Sonuçlara göre, iktidar partisi üç muhalefet partisine karşı sandalye çokluğunu kaybetti.

Genel seçimler için sandık başına giden Polonya’da sandık çıkış anketi sonuçlarına göre iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) parlamentodaki çoğunluğunu kaybediyor. Yeni hükümet, üç muhalefet partisinin oluşturduğu koalisyon öncülüğünde kurulabilir.

Sonuçlar en çok da Almanya'yı sevindirecek gibi gözüküyor.

SANDALYE SAYILARI DAHA FAZLA

Sandık çıkış anketlerinde sağcı PiS seçimde en fazla oyu alan parti oldu. Ancak %36,8 oy alan iktidar partisi mecliste çoğunluğu sağlayamıyor. Ana muhalefet bloku konumundaki Sivil Koalisyon, Üçüncü Yol İttifakı ve Sol Parti ise PiS karşısında daha fazla sandalye elde ediyor.

PİS, 460 milletvekilliğinden 200'ünü kazanabiliyorken, üç muhalefet partisi ise toplam 248 sandalye alıyor.

Eski Polonya Başbakanı Donald Tusk liderliğindeki ana muhalefet bloku Sivil Koalisyon %31,6, Üçüncü Yol İttifakı %13, Yeni Sol'un ise %8,6 oy alması bekleniyor.

"ALMANYA DÜŞMANLIĞI" ÜZERİNE PROPAGANDA

Polonya'dan gelen seçim sonuçları Almanya'yı sevindirecek gibi duruyor. Zira, İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi seçim kampanyası süresince söylemlerini "Almanya karşıtlığı" üzerine kurmuştu. Kampanya boyunca Almanya'yı suçlayan parti, Berlin'i Polonya'nın iç işlerine karışmakla suçlamıştı.

İktidar aynı zamanda muhalefet lideri Donald Tusk'u da "ajan" ilan etmiş ve onun Almanya'ya çalıştığı iddiasında bulunmuştu. Tusk'un ve diğer muhalefetin toplamda iktidar partisinden daha fazla oy alması "Almanya bu duruma çok sevinecek" yorumlarına neden oldu.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum