Polonya'da 'Almanya'dan emir alma' suçlaması

Polonya'da 'Almanya'dan emir alma' suçlaması

Polonya'da, seçimlere kısa bir süre kala iktidar partisi ve ortaklarının ana muhalefet lideri Donald Tusk'a yönelik ithamları ve referandum tartışmaları ülkenin gündemini belirliyor.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, 8 Ağustos'ta parlamento seçimlerinin 15 Ekim'de yapılacağını açıkladı.

Seçim kampanyası, Rusya bağlantılı Wagner paralı askerlerinin Belarus'a girişi ve hibrit saldırıların gündemde olduğu bir dönemde başladı.

Ülkenin Ukrayna ile yaşadığı tahıl ithalatı gerilimi, Ukrayna'ya verilen destek ve sığınmacı kabulü gibi faktörler, ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretlerine neden oldu.

Polonya'nın Ukrayna'ya yardımı, Batı tarafından Polonya'ya yönelik "demokrasi" eleştirilerini hafifletti.

Hükümet, 7 Ağustos'ta çocuklu ailelere yönelik devlet yardımını artırarak popülerliğini yükseltti.

İktidar partisi ve ortakları, ana muhalefet lideri Tusk'u Avrupa Birliği'ne yakın olmakla, Almanya'dan emir almakla suçluyor.

Seçime iki aydan az bir zaman kala Polonya'da yapılacak referandumda, 4 soru halka sorulacak. Bu sorular arasında, devlet işletmelerinin yabancı kuruluşlara satışını destekleyip desteklemedikleri, emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı olup olmadıkları ve diğer konular yer alıyor.

Donald Tusk, iktidar partisinin eleştirilerine halkla buluşmalarında ve sosyal medya üzerinden sert yanıtlar vererek karşılık veriyor.

Son anketlere göre iktidar partisi birinci sırada yer alıyor. Seçime kadar koalisyon görüşmeleri ve siyasi gelişmeler ülkenin siyasi tablosunu etkilemeye devam edecek.

HABERE YORUM KAT