PoliTeknik yayın yönetmeni Zeynel Korkmaz: “Eğitim hakkı bir insan hakkıdır”

PoliTeknik yayın yönetmeni Zeynel Korkmaz: “Eğitim hakkı bir insan hakkıdır”

PoliTeknik gazetesinin yayın yönetmeni Zeynel Korkmaz, dünya genelinde nasıl bir eğitim verilmesi gerektiğini ve “bunun neden bir insan hakkı olduğunu” işlemeye devam edeceklerini belirtti.

Aralıksız 6 yıldır Türkçe ve Almanca yayımlanan Düsseldorf merkezli “PoliTeknik” gazetesi, kısa bir süre önce üç farklı dilde gazete ve bir de kitap yayımladı. Basılı olarak ve internette yayımlanan (www.politeknik.de) gazetenin yayın yönetmeni Zeynel Korkmaz, hiçbir dış yardım almadan kendi yağlarıyla nasıl kavrulduklarını, attıkları adımları ve yeni hazırlıklarını anlattı. 

- PoliTeknik’in düzenli yayınına ek olarak üç farklı dilde gazete yayını yapmaya, dünya akademik çevrelerine metin halinde katkıda bulunmaya başladınız. Burada neyi hedefliyorsunuz?

ZEYNEL KORKMAZ - PoliTeknik 2014’ten beri Almanya’da çıkan Türkçe basılı bir yayın. Elbette göç tartışmaları kapsamında uluslararası ölçekte, konuyu dil, eğitim, demokratik haklar vb. boyutlarıyla irdeleyen birçok ülkeden yazarlarımız da var. Dolayısıyla İngilizce, İspanyolce, Portekizce, Fransızca gibi dillerden de Türkçeye çeviriler yaparak okurlarımızı bilgilendiriyoruz.

Ocak 2017’de başlattığımız uluslararası “Eğitim haklarının Genişletilmesi” Projesi kapsamında 22 ülkeden partnerler kazanmış olduk. Bu, PoliTeknik’in 2020’de üç yeni dilde, İngilizce, İspanyolca ve Portekizce çıkmasını gerektirdi. 8 ülkeden 20 kişilik bir yayın kurulu ile yolumuza devam ediyoruz, aralarında ortaokul öğrencileri dahi var.

EĞİTİM HAKKI, İNSAN HAKKIDIR

Eğitim sistemlerinin dünya ölçeğinde gerilediği bir dönemde, eğitim hakkını bir insan hakkı olarak genişletmeyi hedefleyen bir projenin başlattığı ilginç bir tartışma ortamı oluştu. Kimi zaman Peru’dan bir üniversite öğrencisi, kimi zaman Madagaskar’dan bir rektör bu tartışmada görüş bildiriyor, ortaokul ve lise öğrencileri deneyimlerini aktarıyor, İspanya’dan bir pedagojik çalışma grubu güncel bir yasa tasarısını tartışıyor.

Proje hedefi BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 26. maddesini yeniden düzenlemek. Aslında oldukça cüretkâr bir hedef belirlendi. Dolayısıyla 2019’da BM’ye gidilerek hem PoliTeknik hem de proje tanıtıldı. Dünya akademik çevrelerinin düşünceleri ışığında eğitim hakkının nasıl bir boyuta taşınacağı genel hatlarıyla ortaya çıkmaya başladı. Bu temelde, 4 yıllık bir deneyimin özeti olarak BM’ye bir “ara rapor” da hazırlıyoruz.

Üç farklı dilde çıkan yeni yayınlarımız tartışma platformunun tüm dünyaya yayılmasını ve sistematik bir hale gelmesini sağladı diyebiliriz. Tabii, eğitimin yanı sıra çokdillilik, tarih, felsefe, yazın, göç, ekonomi, uluslararası ilişkiler, iklim değişikliği, tarım vs. ağırlıklı konuları oluşturuyor.

KÜRESEL BİR ARAŞTIRMA 

- Nasıl bir tepki almayı hedefliyorsunuz, ne gibi geri dönüşler aldınız? Bundan böyle neler yapmayı düşünüyorsunuz?

ZEYNEL KORKMAZ- Yeni yayınlarımız kısa sürede güven ve büyük bir saygınlık kazandı. Yayın kurulundan yazarlara tüm katılımcıların gönüllü bazda çalışması ve girişimin kapsayıcı etkinliklerle canlılığını sürdürmesi, bu güveni pekiştirdi. PoliTeknik’in üniversite öğrencileri ile bir dijital kitap projesi buna iyi bir örnek. PoliTeknik söz konusu projenin fikir sahibi, ama şu an 15 ülkeden çalışmaya katılmayı kabul eden öğrenci gruplarının tamamı, bu kitabın yazarı ve ayrıca yayıncısı konumunda olacak. 

Aynı zamanda öğrencilerin organizasyonunda yer alacağı, kendi durumlarını ve taleplerini ortaya koyacak küresel bir araştırmanın da hazırlıkları başladı. Dresden Yüksekokulu rektörü, Kenyatta Üniversitesi Eğitim Fakültesi (Kenya), Toliara Üniversitesi rektör yardımcısı (Madagaskar) ve Paraiba Üniversitesi’nden (Brezilya) iki uzman bu uzun soluklu girişimi koordine etmek üzere bir araya geldi.

Bu uğraşılar dünya genelinde nasıl bir eğitim istendiğine dair önemli bir fikir verecek. PoliTeknik, Türkçe basılı yayının yanı sıra, Almanca bir internet sitesi ve üç yeni dilde başlattığı online yayınlara, uluslararası projesine ve bu proje kapsamında kitap yayınları ve araştırmalarına devam edecek.

DİL VE EĞİTİM KONGRESİ ŞART 

Tabii çıkış noktalarımızdan biri olan “göçmenlerin anadili sorunu”, acaba bundan nasıl fayda sağlayabilir? Bu soru da yürüttüğümüz çalışmaların daima bir parçası. Bir dil ve eğitim kongresi yapılması gerekiyor. Bunun için hazırlanan taslağı yakında yayınlamak istiyoruz.

Ulusal ve uluslararası ölçekte önemli bir perspektif yakalandı. Üzerinde sınırsız çaba gösterilebilecek olağanüstü bir alan açılmış oldu.

+49-FRANKFURT

KAPAK GÖRSELİ: Ömer Yaprakkıran

HABERE YORUM KAT