Poliste “aşırı sağcı chat” baskını: “Kunta Kinte” grubu kin ve nefret saçıyor

Poliste “aşırı sağcı chat” baskını: “Kunta Kinte” grubu kin ve nefret saçıyor

Kuzey Ren-Vestfalya polis teşkilatındaki “aşırı sağcı chat” skandalının ardından operasyonlara da devam ediliyor. Baskınlar kapsamında on polis memuru daha görevden uzaklaştırıldı. 24 polis hakkında soruşturma sürüyor.

Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) emniyetindeki aşırı sağcı chat gruplarına yönelik operasyonlar devam ediyor. Operasyon kapsamında salı sabahı Mülheim/Ruhr, Velbert, Essen ve Emsland'da 17 konutta arama yapıldı. 160 polis baskında görev aldı. 606 veri taşıyıcıya el konuldu.  

Sohbet grubunda tümü henüz görüntülenmemiş ve derecelendirilmemiş yaklaşık 8 bin mesaj yayınlandığı belirtildi. Duisburg savcılığı, dokuz polis memuru hakkında halkı kışkırtmak ve anayasaya aykırı örgütlerin sembollerini kullanmaktan soruşturma yapıldığını açıkladı. Hakkında soruşturma yürütülen 24 polis memuru bulunduğu da kaydedildi.

“KUNTA KİNTE” ADLI WHATSAPP GRUBU

Son olarak 15 polis memurunun içinde yer aldığı aşırı sağcı chat grubu daha ortaya çıkarıldı. NRW İçişleri Bakanı Herbert Reul söz konusu sohbet odasında da (chat) bir önceki grupta olduğu gibi mesajların “aşırı derecede yabancı düşmanı ve insanlık dışı” olduğunu söyledi. Reul, konuyla ilgili devam eden soruşturmaların diğer WhatsApp  gruplarını da gün ışığına çıkaracağını söyledi. Söz konusu gruptaki  iki memurun, benzer materyallerin ve mesajların dolaştığı zaten bilinen “Alpha Team” grubunda da yer aldığı bildirildi. 

Kuzey Ren-Vestfalya güvenlik makamlarında çalışan  191 polis memuru hakkında da ipuçlarının ele geçirildiği kaydedildi.

“ÇOK SAYIDA BOŞA ATIŞ”

Polis teşkilatındaki ilk aşırı sağcı sohbet grubu eylül ayında ortaya çıkarılmıştı. Bakan Reul Yeni Zelanda'da 51 kişiyi katleden aşırı sağcı teröriste atıfta bulunulan chat grubunda  “Çok atış kaçırılmış” dendiğini bildirdi. 

2015 yılında kurulan sohbet grubuna film karakteri olan Afrikalı köle “Kunta Kinte” adı verildiğini, makineli tüfek resminin altında eski Almanca harf karakterleriyle “Türkçe ve Arapça da yayın yapıyoruz. Radio Germania 90.3. Kulağa girer, kafada kalır” yazdığını belirten Reul “Bu, dayanılmaz. Sayısız Hitler fotoğrafı ve Yahudi karşıtı gönderiler de bulundu. Yetkililer ayrıca bir gamalı haçı da belirledi. Tüm bunlar söz konusu  kişilerin açıkça kahverengi (nazi) fikirlere bağlı oldukları anlamına geliyor” dedi. 

“DAHA FAZLA VAKADAN ENDİŞE EDİYORUZ”

Alman Polis Sendikası Kuzey Ren-Vestfalya Teşkilatı Başkanı Michael Mertens “Soruşturmanın daha fazla vakayı gün ışığına çıkaracağından endişe ediyoruz. İnsanı aşağılayan ve ırkçı dosyalar paylaşanların polisle hiçbir işi olamaz” dedi. Mertens soruşturmanın dışında polis memurlarının mahkeme kararıyla görevden alınabileceğini de sözlerine ekledi. 

+49 – DUİSBURG

HABERE YORUM KAT