Parti içinde sağ-sol işbirliği: SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz

Parti içinde sağ-sol işbirliği: SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD) yönetimi, gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde başbakan adayı olarak Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz’u gösterdi. Böylece parti içinde bir tür “büyük koalisyon” oluşturulduğu ortaya çıktı.

Federal Maliye Bakanı Olaf Scholz, Twitter’dan yaptığı açıklamada, partinin eşbaşkanları Saskia Esken ve Norbert Walter-Borjans’ın önerisi, SPD yönetiminin de oybirliğiyle kendisinin başbakan adayı gösterildiğini belirterek, güçlü bir ekiple iyi, adil ve başarılı seçim kampanyası yürütmeyi umduğunu kaydetti.

Esken ve Walter-Borjans da yaptıkları ortak açıklamada, Olaf Scholz, SPD yönetimi ve SPD’nin Federal Meclis Grubu ile güçlü bir takım olunacağını aktararak, “Olaf, bizim başbakan adayımızdır” ifadesini kullandı.

BECERİKLİ SOSYAL DEMOKRAT BÜROKRAT 

Parti sağına yakın 62 yaşındaki Scholz, 2007-2009 yıllarında Almanya Çalışma ve Sosyal İşleri Bakanlığı görevinde bulunmuş, 2011-2018 yıllarında da Hamburg Eyalet Başbakanlığı yapmıştı.

Partisinde daha önce değişik dönemlerde genel sekreterlik ve genel başkan yardımcılığı görevlerini üstlenen Scholz, 2018’den beri Başbakan Angela Merkel hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanlığı görevini yürütüyor.

Federal Almanya’da genel seçimlerin Eylül 2021'de yapılması planlanıyor.

Federal Almanya'da, Angela Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Bavyera eyaletindeki kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve sosyal demokratlar (SPD) ile birlikte siyasi literatüre “Büyük Koalisyon” olarak geçen hükümeti oluşturuyor. 

+49 – BERLİN

FOTO:  Kay Nietfeld/DPA

HABERE YORUM KAT