Pandemi yardımlarının geri istenmesi Alman şirketleri iflasa sürüklüyor

Pandemi yardımlarının geri istenmesi Alman şirketleri iflasa sürüklüyor

Almanya’da birçok şirket, pandemi sürecinde aldığı Corona yardımlarını geri ödemek zorunda kalıyor. Yanlış tahmin edilen gelir kayıpları ve değişen kurallar nedeniyle yardımların iadesi işletmeleri zor durumda bırakıyor.

Hessen'deki Connfair isimli startup, 335.000 Euro tutarında Corona yardımı almıştı. Ancak birkaç hafta önce, Gießen Bölge Başkanlığı'ndan gelen bir bildirimle, bu yardımların en az 180.000 Euro'sunu geri ödemeleri gerektiği söylendi.

Connfair'in kurucularından Arne Schäufele, yardımların bir kısmını geri ödemeleri gerekse de, aslında tüm yardımın iadesi ile karşı karşıya kalabileceklerini belirtti. "Bu parayı şirkette kenara koymamız gerekiyor ve bu da bizi borçlu hale getiriyor," diyor Schäufele. Sonuç olarak, şirket geçen ay iflas başvurusu yapmak zorunda kaldı.

93 milyon euro geri isteniyor

Almanya’da hükümet, 2020 yılında şirketlerin pandemi nedeniyle yaşadığı gelir kayıplarını telafi etmek için yardım paketleri sunmuştu. Ancak bu yardımlar, firmaların kendi tahminlerine dayalı olarak geçici olarak verilmişti. Sonrasında firmalar, kesin hesaplamalarını yaparak nihai raporlarını sunmak zorundalar.

Hessen Ekonomi Bakanlığı'na göre, bu yardımların yüzde 32'si geri isteniyor. Gießen Bölge Başkanlığı ise bugüne kadar 93 milyon Euro'yu bulan bir geri talep oluşturdu.

Connfair'in özel durumu

Connfair, etkinliklerde katılımcıları yönetmek için yazılım geliştiriyor ve tam da yardımlar çıktığında yazılımını piyasaya sürmeye hazırlanıyordu. Ancak pandeminin etkinlik yasakları nedeniyle gelir kaybı yaşamasa da, yardım başvurusunda bulundu ve kabul edildi. Schäufele'ye göre, bu başvuru haklıydı, aksi takdirde kısa çalışma ödeneği gibi başka seçeneklere başvuracaklarını belirtti.

Yardımların iadesi zorlayabilir

Hessen Ekonomi Bakanlığı'na göre birçok şirket, pandemide gelir kayıplarını fazla tahmin ettiği için yardımları geri ödemek zorunda kalıyor. Özellikle restoranlar, kafeler ve oteller gibi işletmeler bu durumu yaşıyor. Dehoga Hessen Başkanı Oliver Kasties, bu yardımların çoğunun çalışan maaşlarına ve koruyucu malzemelere harcandığını, geri ödemenin zor olduğunu belirtti.