Pakdemirli'den 'THK uçakları' hakkında açıklama

Pakdemirli'den 'THK uçakları' hakkında açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ülkeyi sarsan yangınlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun da eşlik ettiği Pakdemirli, “Şu anda aktif yangınlarda iyiye gidiş var. 71 orman yangınından 57’si kontrol altına alındı, devam eden 14 yangına müdahale sürüyor,” dedi.

Pakdemirli şunları söyledi:

“Büyük yangınların aynı zamana rastlamasından dolayı bir miktar daha çalışmalarımız uzuyor. Şu anda aktif olan tüm yangınlarda iyiye doğru gidiş var. Kontrol altında demediğimiz sürece yangınlarla ilgilenmeye devam ediyoruz. Birkaç yangını kontrol altına almayı umuyorduk ama diyemiyoruz. Adana, Osmaniye bölgesi iyiye gidiyor. Manavgat bölgesinde Hocalar tarafında tüten odaklar var. Gündoğdu’da sarp ve kayalık alanda devam eden bir yangın var. Mersin Aydıncık’ta iyiye gidiş var. Kayseri ve Muğla’da iyiye gidiyor. Yerleşim yerlerinde bir tehdit yok. Tüm bu yangınlara 3 uçak, 9 İHA (İnsansız Hava Aracı) 1 tane insansız helikopter, 1 yangın söndürme tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve tüm kamu kurumlarından 4 binin üzerinde personelle mücadelemize devam ediyoruz. Antalya’da 3 Muğla’da 1 kaybımız var. Nemin çok düşük olduğu doğru. Salı gününe kadar da bu durumun devamı bekleniyor. Ormanlık alanların yanından geçerken kullanırken çok dikkatli olalım.

Kanada’da temmuz ayında 1 milyon 2590 bin hektar alan yandı. Geçen yıl Türkiye’de yanan alanların toplamı 20 bin hektardı. Amerika’da Kaliforniya’da devam eden yangınlar var. Temmuz ayında 94 bin hektar alan yandı. Avusturalya’da 6 ay boyunca yanan yangınları biliyoruz. Bu işin herhangi bir gelişmişlikle batı medeniyeti olmasıyla alakası yok. Bu işin organizasyonla alakası var. İmara açılma söylemleri her zaman konuşuluyor. Her zaman tekrar ettiğimiz gibi Anayasa’nın 169. maddesi, “Orman alanları daraltılamaz, imara konu edilemez” Bunlarla ilgili istisnalar vardır. Turizmle ilgili istisnalar vardır. Bu konuyu istismar etmeyelim.

Yaban hayatında da kayıplarımız var. Şu an elimde daha güncel tarımsal hasarlar var. 22 sera 650 dekar muz serası, 15 tane sebze seramız var 120 dekar, 320 büyükbaş, 3 bin küçükbaş, 15 bin zeytin defne vs ağaçlık alan kaybımız var.

HABERE YORUM KAT