Otomotivde salgın bahaneli işten çıkarma ve protestolar gündemde

Otomotivde salgın bahaneli işten çıkarma ve protestolar gündemde

 Almanya’da özellikle can çekişen otomotiv sektöründe korona salgını gerekçe gösterilerek ve “yeniden yapılanma” adı altında işten çıkarmalar devam ediyor. Sektöre girdi üreten yan sanayide daha yoğun çıkış veriliyor.  

Koronavirüs ile birlikte işgücü piyasasındaki deprem özellikle otomotiv sektörünü vurdu. Otomotive girdi üreten yan sektörlerdeki fabrikalar, art arda işten çıkarmalarla gündeme geliyor. IG Metall çeşitli gösteriler düzenleyerek tepkilere aracı oluyor.  

Ancak gösterilerin sadece sorun yaşanan fabrikalar sınırlı kalması, artan oranda eleştiri konusu oluyor. Fabrikaların ucuz işgücünün olduğu ülkelere kaydırılması konuşuluyor. 

Örnekler var: Balluff böyle bir firma. 1921 yılında Gebhard Balluff tarafında mekanik tamir atölyesi olarak kurulan, daha sonraları ise torna ve freze konularında bir numara olan, 1956’da elektromekanik alanında atılım yapan bu aile firması yıllar içinde büyük kârlar elde etti. Şimdi ise Neuhausen-Esslingen’de faaliyet gösteren fabrika 400 işçiye çıkış vereceğini açıkladı. 

Polonya’ya taşınacağı bilinen bir başka şirket Eberspächer de 130 işçinin işten atılacağını duyurdu. İşçiler tepkilerini “Hep aynı gerekçe! Patronlar, zarar ediyoruz, rekabet yapamıyoruz diyor ve bunun için fabrika Macaristan ve Çin’e taşınacak tehdidi ile işçi sayısını en aza razı etmeyi hedefliyorlar” sözleriyle ortaya koydu. 

SENDİKA HENÜZ SONUÇ ALAMADI 

Metal İşçileri Sendikası IG Metall bugüne değin birçok toplantı ve eylem yapmış olmasına rağmen, henüz işçileri sevindirecek bir gelişme yaşanmadı. Stuttgart’ta sendikanın çağrısıyla sektördeki işçiler iş bırakarak eylem yaptılar. Burada yapılan kısa bir konuşmanın ardından en önde “Kâr yerine insanlık” pankart, döviz ve sendika bayraklarıyla şehir merkezine doğru uzun bir yürüyüş başlattılar.

Miting alanı Schlossplatz’da yapılan konuşmalar esnasında işçiler sık sık sloganlar atarak işten çıkarılmaları protesto ettiler.

İşyeri işçi temsilcisi konuşmasında “Hani biz bir aileydik. Ailemiz için bugüne kadar birçok hakkımızdan vazgeçtik. Gün oldu fazla çalıştık, şimdi bizi kapı dışarı etmek istiyorlar” dedi. 

IG Metall sendikası adına yapılan konuşmada ise “Mücadele eden kazanabilir, mücadele etmeyen baştan kaybetmiştir” denerek  “Dayanışma ve birliğimizi güçlendirelim!” çağrısı yapıldı.

ALİ ÇARMAN – ESSLİNGEN

HABERE YORUM KAT