Okul saldırganı psikiyatri kliniğinden kaçtı, son derece zeki ve tehlikeli
Almanya’nın Ansbach kentinde 2009 yılında Carolinum Lisesi’ne balta, bıçak ve molotof kokteyli ile saldıran ve 47 kişiyi hedef alan Georg R. adlı şahıs, 34 yaşında olduğu bugünlerde güvenlik gündemini yeniden sarstı. 16 Ağustos'ta izinli olarak ayrıldığı psikiyatri kliniğine geri dönmeyen saldırgan için Avrupa çapında arama başlatıldı.
“Toplum için tehlikeli değil” iddiası
Yetkililer, saldırganın toplum için tehlike oluşturmadığını savunsa da, 2009’daki olayda onlarca kişiyi yaralayan ve polisle çatışmaya giren bir geçmişe sahip. Olay günü tuvaletten çıktığında polis ekiplerine saldırmaya kalkışmış, ardından açılan ateşle ağır yaralanmıştı. Hakkında 2010 yılında verilen kararda, 47 kez cinayete teşebbüs ve ciddi psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle hem dokuz yıl hapis hem de süresiz psikiyatri gözetimi kararı alınmıştı.
Georg R. çevresi tarafından yüksek zekâsı ve her şeyi herkesten iyi bildiği izlenimiyle tanınıyordu. Bu özellikleriyle yıllar boyunca klinikte dikkat çeken bir figür olmuştu.
Polis uyarıyor: Yaklaşmayın
Polis, şüphelinin artık Almanya dışında olabileceğini değerlendiriyor. Ancak kamuoyuna açık bir arama başlatılıp başlatılmayacağı hâlâ belirsiz. 2009’daki saldırının mağdurlarına kaçış olayıyla ilgili doğrudan bilgi verildi. Bu bilgilendirme, "koruyucu nedenlerle" yapıldığı açıklandı. Avrupa çapında geçerli bir tutuklama emri ise çoktan çıkarıldı.
Psikiyatri tedavisi izne rağmen delindi
Georg R., 16 Ağustos günü psikiyatri kliniğinden aldığı yasal izinle dışarı çıktı ve bir daha geri dönmedi. Klinik yetkilileri bu kaçışın ardından güvenlik protokollerini gözden geçiriyor.