Neden vize başvuruları reddediliyor? Red alan vize başvurularının ortak özelliği ne?

Neden vize başvuruları reddediliyor? Red alan vize başvurularının ortak özelliği ne?
Türk vatandaşlarının vize başvurularına yıldan yıla daha fazla red cevabı geliyor. Red alan vize yazıları ve nedenleri incelendiğinde ortak bir özellik dikkati çekiyor.

Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Schengen vizesi başvurularında yüksek ret oranlarıyla karşı karşıya kalıyor. Son dönemde pandeminin etkisiyle birlikte artan vize başvurularına AB ülkelerinden gelen ret cevapları hâlâ devam ediyor.

Özellikle yaz mevsimi öncesinde vize başvurularındaki yoğunluk artıyor. Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine yapılan Schengen vizesi başvuruları için randevu almak için uzun süre beklemek gerekiyor. Birçok kişi randevu dahi alamıyor ya da aldıkları randevularda ret cevabıyla karşılaşıyor. Olumlu sonuçlanan başvuruların ise sadece birkaç günlük vize verildiği görülüyor.

AB Komisyonu, Türk vatandaşlarının yaşadığı vize sorununu "Türkiye'ye özgü bir durum değil" şeklinde açıkladı.

Verilere göre, 2021 yılında Türkiye'den Schengen vizesi için 271,977 başvuru yapıldı ve bu başvuruların yüzde 16.9'u reddedildi. Reddedilen başvuruların yüzde 82.6'sını çok girişli vize talepleri oluşturuyor. Dünya genelindeki ret oranı ise yüzde 13.4 olarak gerçekleşti.

Geçen yıl ise Türkiye'den yapılan başvurular 778,409'a yükseldi ve bunların yüzde 15.7'si, yani 120,876'sı reddedildi. Reddedilen başvuruların yüzde 78.1'i çok girişli vize talepleriydi. Dünya genelindeki ret oranı ise yüzde 17.9 olarak kaydedildi.

Bu veriler, Türkiye'nin AB ülkelerinden çok girişli vize taleplerinde yüksek ret oranlarıyla karşılaştığını göstermektedir.