Nasıl ödersen öde: Almanya’da hibe, Türkiye’de kredi!

Nasıl ödersen öde: Almanya’da hibe, Türkiye’de kredi!

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’yi de ikinci dalga korkusu sardı. Hükümet ikinci dalga tedbirleri kapsamında dükkanların kapatılmasına sadece paket servis yapmasına karar verdi. Paket servis yapamayan esnaf endişeli...

Koronavirüsün mart ayında Türkiye’de görülmesinin ardından haziran ayında başlayan normalleşme sürecine kadar dükkânları kapalı olan kafe ve restoran sahipleri yine kepenk indiriyor.

FOX’un haberine göre aynı yasakların uygulandığı Almanya’da ise esnaf rahat, çünkü Alman hükümetinin aldığı önlemler kapsamında esnafa yıllık cirosunun yüzde 70’i kadar ödeme yapılıyor.

KARŞILAŞTIRMALI ESNAFLIK

Türkiye’de bir esnaf derdini “Savaş gördüm, krizler gördüm ama hiç böyle bir şey yaşamadım. Hiçbir zaman personele ödeme yapılamadı diye bir şey yaşamadım” sözleriyle anlatıyor. İşçilerinin ücretlerini ödeyemediğini, dükkânının elektrik, su, doğalgaz, kira ve stopaj bedellerini yatıramadığını belirten esnaf Türkiye’de kan ağlıyor.

Esnaf sağlık için yapılan kısıtlamalara karşı değil ancak girdikleri darboğazdan nasıl çıkacaklarını düşünüyor.

PEKİ BU LOKANTA ALMANYA’DA OLSAYDI NE OLURDU?

Almanya’da bir Türk esnaf ise “Şu anda önceki yıl yaptığımız cironun yüzde 70’i hibe ediliyor” diyerek iki ülke arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor. Almanya’da dükkanı olan esnafın çalışan işçilerinin maaşının yüzde 70’ini de devlet ödüyor. Ciro desteği ikinci dalga nedeniyle gelen ek paketten...

Almanya’da pandemi sonrası mart ayından itibaren küçük esnafa zaten aylık 3 bin avroluk destek veriliyordu. Almanya’da tüm bu desteklere rağmen yeni talepler görüşülürken, Türkiye’de esnaf kaderine terk edilmiş durumda.

İŞTE ALMANYA’DAKİ NURETTİN İLE TÜRKİYE’DEKİ NURETTİN’İN FARKI:

 

HABERE YORUM KAT