NASA, Dünya'nın sonunu hesapladı, yaşam ne zaman son bulacak?

NASA, Dünya'nın sonunu hesapladı, yaşam ne zaman son bulacak?
Araştırmacılar Dünya'nın ne zaman yaşanmaz hale geleceğini hesapladı...

Bilim insanları Dünya'daki tüm yaşamın sonu için bir tarih hesapladılar. Bir milyar yıldan biraz daha uzun bir süre içinde, tüm insan etkilerinden ya da asteroid çarpması gibi diğer olaylardan bağımsız olarak gezegen yaşanamaz hale gelecek.

ABD'li haber sitesi “Boy Genius Report”a (BGR) göre bu sonuç, NASA ve Japonya'nın Toho Üniversitesi'nden araştırmacıların hesaplamaları için süper bilgisayarları kullandıkları bir çalışmanın sonucu.

Ancak rapora göre şaşırtıcı olan zamanlamanın kendisi değil, nedenidir: Güneş yaşamı öncelikle ısı yoluyla değil, atmosferimizde oksijen kaybına yol açan bir süreç yoluyla söndürecek.

Benzer durum yaşanacak

Araştırmada yer alan jeobiyolog Christopher Reinhard, “Atmosfer yaklaşık 2,4 milyar yıl önceki büyük oksijen felaketi öncesine benzer bir duruma geri dönecek” diyor.

2021'de “Nature Geoscience” dergisinde yayınlanan bir çalışma, güneşin artan parlaklığının dünyanın oksijen içeriğini azaltacağını gösteriyor. Güneş ısındıkça daha fazla karbondioksit parçalanıyor.

Bu da fotosentez yoluyla oksijen üretmek için CO2'ye ihtiyaç duyan bitkilere zarar veriyor. Bu nedenle atmosferdeki oksijen oranı kısa bir süre içinde büyük ölçüde düşecek.

Mevcut atmosferimiz yaklaşık yüzde 21 oksijenden oluşuyor ve bu da bildiğimiz yaşamı mümkün kılıyor. Bilim adamlarının hesaplamalarına göre, uzak gelecekte atmosfer “Büyük Oksijen Felaketi” öncesindekine benzer bir bileşime sahip olacak: O zamanlar muhtemelen yaklaşık yüzde 80 su buharı, yüzde 10 karbondioksit ve yüzde 5 ile 7 hidrojen sülfür ile az miktarda nitrojen, hidrojen ve helyumdan oluşuyordu.

Yaşanabilir diğer gezegenlerin araştırılması

Araştırmacılara göre bu durum - iklim değişikliğinin etkilerine ek olarak - insanların gelecekte Dünya'da nasıl yaşayabileceğine dair uzun vadeli stratejiler üzerinde düşünmek için bir başka motivasyon kaynağı. Örneğin, içinde yaşamın hala mümkün olabileceği kapalı sistemler oluşturulabilir. Dünya'da evrimleşen yaşamı kalıcı olarak korumak için yaşanabilir başka gezegenlerin araştırılması da bir seçenek.

Ancak bu senaryo sadece uzak bir gelecekte, güneşin şişerek kırmızı bir deve dönüşmesinden ve güneş sisteminin iç gezegenlerini yutmasından çok önce gerçekleşecek. Bu son olay, Güneş'in yavaş ölüm sürecinin doruk noktasına ulaşacağı yaklaşık beş milyar yıl boyunca gerçekleşmeyecek.

ARTI49