Moda kıyafetler tarih mi olacak: Avrupa’da “imha” dönemi bitti
Avrupa Birliği, satılmayan kıyafetlerin imha edilmesine ilişkin yasağı onayladı. Yeni kurallar aynı zamanda ürünlerin daha çevre dostu olmasını ve malların daha kolay onarılıp geri dönüştürülmesini de sağlayacak.
Avrupa Parlamentosu ve AB üye ülkelerinden müzakereciler Salı günü büyük perakende gruplarının satılmayan giysi ve ayakkabıları imha etmesinin durdurulması konusunda anlaşmaya vardı.
Kurallar, "hızlı moda"nın etkilerini azaltmayı ve israfı azaltmayı amaçlıyor.
Brüksel, gıda, konut ve ulaşımdan sonra çevre ve iklim değişikliği üzerinde dördüncü en büyük etkiye sahip olan Avrupa'daki tekstil tüketimini ele almaya çalışıyor.
Kıyafet seçimi "et benlerini" tetikleyebilir
Yasak, prensipte büyük işletmeler için iki yıl sonra başlayacak olsa da, küçük şirketler için istisnalar, orta ölçekli şirketler için ise altı yıllık bir geçiş süresi üzerinde anlaşmaya varıldı.
En son anlaşma, Avrupa Komisyonu'nun bloğun sözde eko-tasarım kurallarında değişiklik önermesinin ardından daha geniş bir girişimin parçası olarak geldi.
Bu, ürünlerin daha uzun ömürlü olmasını ve yeniden kullanılmasını, onarılmasını ve geri dönüştürülmesini kolaylaştıracak, enerji ve su gibi kaynakların tüketimini azaltacak.
Parlamento aracılığıyla yasaya öncülük eden milletvekili Alessandra Moretti şunları söyledi: "Gezegenimize, sağlığımıza ve ekonomimize bu kadar zarar veren 'al, yap, at' modeline son vermenin zamanı geldi."
"Yeni ürünler herkese fayda sağlayacak, gezegenimize saygılı ve çevreyi koruyacak şekilde tasarlanacak."
Komisyon ayrıca yasağı giyim ve ayakkabıların ötesinde diğer satılmayan ürünleri de kapsayacak şekilde genişletme yetkisine sahip olacak.
BAŞKA HANGİ MALZEMELER ETKİLENEBİLİR?
DW’nin haberine göre, bireysel ürünlere ilişkin gerekliliklerin tüm ayrıntıları henüz sonuçlandırılmadı; parlamento ve üye devletlerin hâlâ anlaşmayı resmi olarak onaylaması gerekiyor, ancak bunun bir formalite olduğuna inanılıyor.
Anlaşmada, Avrupa Komisyonu'nun mobilya, lastik, deterjan, boya ve kimyasallar gibi ürünleri daha çevre dostu hale getirmek için yasal olarak bağlayıcı gereklilikler çıkarabileceği belirtildi.
Tüketicilerin satın alma işlemleriyle ilgili bilinçli seçimler yapmasına yardımcı olmak için, ürünlerin QR kodu olabilecek bir "dijital ürün pasaportu" ile de satılması gerekiyor.
Ancak gelecekte demir, çelik ve alüminyum gibi çok sayıda hammaddenin de buna göre düzenlenmesi gerekecek. Otomobil ve askeri ürünler gibi mallar için istisnalar planlanıyor.