Milyonlarca Alman vatandaşı saatlik 14 Euro bile kazanamıyor

Milyonlarca Alman vatandaşı saatlik 14 Euro bile kazanamıyor

Federal Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre Almanya'da 8.4 milyon insan saatlik 14 Euro'dan daha az kazanıyor. Bu sayı neredeyse yoksulluk sınırında.

Federal Çalışma Bakanlığı’na göre, geçen yılın ilkbaharında Almanya’da yaklaşık 8.4 milyon kişi, saat başına brüt 14 Euro’nun altında bir ücretle çalışıyordu. Bu bilgi, Federal Meclis’teki Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) üyesi Alexander Ulrich’in bakanlığa yönelttiği bir soruya verilen cevapta yer aldı.

Federal İstatistik Dairesi’nin geçen yılın Nisan ayına ait son rakamlarına göre yaklaşık 8.38 milyon çalışan, saat başına 14 Euro’dan daha az kazanıyor. Bu istatistik, asgari ücret hakkı olmayan stajyerler, stajyerler ve reşit olmayanlar dahil edilmeden hesaplanmıştır. Aynı dönemde tam zamanlı çalışanlar için ortalama brüt saatlik kazanç 25.94 Euro iken, düşük ücret eşiği 13.04 Euro olarak belirlenmiştir.

BUGÜNÜN SEFALET ÜCRETİ

Alexander Ulrich, asgari ücretin 14 Euro’ya yükseltilmesi çağrısını yinelemişti. Bu talep aynı zamanda sendikalar tarafından da desteklenmekte.

Düşük ücretle çalışan yaklaşık 8.4 milyon kişi, artık yüksek yaşam maliyetleriyle başa çıkamayacakları endişesi taşıyor. Ulrich, “Tatile gidemiyorlar ya da dışarıda yemek yiyemiyorlar. Bugünün sefalet ücretleri, yarının yoksulluk maaşlarıdır. Tam zamanlı çalışan herkes onurlu bir şekilde yaşayabilmelidir,” şeklinde konuştu.

Almanya’da asgari ücret, işveren ve sendika temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Asgari ücret, 1 Ocak’ta 12 Euro’dan 12.41 Euro’ya yükseltilmiştir. Ücretin 1 Ocak 2025’te 12.82 Euro’ya yükseltilmesi öngörülüyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum