Merkel’den sonraki belirsizlik: Sol koalisyon zor, Olaf Scholz bile kuşkulu

Merkel’den sonraki belirsizlik: Sol koalisyon zor, Olaf Scholz bile kuşkulu

Genel seçimlere bir yıl kala SPD’nin aday atağı, kartların yeniden karılmasına yol açtı, ama SPD, Yeşiller ve Sol Parti arasında bir koalisyonun pek kolay olmadığı yolunda işaretler bizzat Scholz’dan geldi.

Başbakan Angela Merkel emekliliğe hazırlanırken, önümüzde yıl yapılacak genel seçimlerden bir sol koalisyon çıkmasının kolay olmadığı bizzat ilk aday Olaf Scholz tarafından da itiraf edildi. SPD’nin gelecek yılki seçimlerde başbakan adayı olarak önceden belirlediği Olaf Scholz, “çok umutlu açıklamalar yapmamasıyla” dikkat çekti. Gerek SPD gerekse Sol Parti’de yeri tartışmaları tetikyledi. Scholz’un çok da umuktlu konuşmaması dikkat çekiyor. 

SPD adayı Olaf Scholz, yaptığı açıklamada, Sol Parti’nin federal hükümete ortak olacak yeterliliğe ulaşıp ulaşmadığının sorulması gerektiğini belirtti. Sol Parti yönetimi de iki parti arasında gelecek yılki seçimler sonrasında bir koalisyon için epey engel bulunduğunu, bunların aşılması gerekeceğini vurguladı. 

Alman Birinci Kanalı ARD’deki bir programda ayrıntılı sorulara ayrıntılı yanıtlar veren Federal Maliye Bakanı ve SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz, “Burada epey bir soru var. Çok tartışılması gerekecek. Yönetmek isteyenin hükümet edebilir yetkinlikte olması gerekiyor. Seçime kadar yapılacak çok şey var” dedi. Scholz’un tereddütlü yanıtları, “Scholz'lu SPD’nin” Yeşiller ve Sol Parti ile bir sol koalisyon kurma konusunda çok iştahlı veya umutlu olmadığı şeklinde yorumlandı. 

SOL PARTİ DE SORULAR SORACAK

Sol Parti Eşbaşkanı Katja Kipping, geçmişteki Sol Parti'yi baştan dışlayan açıklamaları ima ederek, erken yapılmış dışlayıcı açıklamaların artık aşılmış olduğunun görüldüğünü belirtti ve bunu sevindirici buldu. Yapıcı görüşmelere açık olduklarının altını çizen Kipping, Scholz’un konuşulacak çok şey olduğu yolundaki uyarılarına hak verirken, “Sol Parti’nin de kritik soruları var” diye ekledi. 

Bugün seçim yapılsa, çeşitli anketlerde SPD, yüzde 14-18 bandında oy alabilecek gibi görünüyor. Bu tahminler Yeşiller için yüzde 15-21, Sol Parti için ise yüzde 6-9 bandını gösteriyor. 

Bu arada SPD seçmenleri arasında yapılan bir ankette Scholz’un başbakan adayı olarak belirlenmesine onay verenlerin oranı yüzde 52 ile epey sorunlu bir alanda çıktı. Yeşiller seçmenlerinin yüzde 42’si, Hıristiyan demokrat seçmenlerin ise yüzde 41’i Scholz’un adaylığıyla SPD’nin konumunun iyileştiği görüşünü dile getirdiler. 

Bu sonuçlar SPD içinde yoğun tartışmaların olacağı yolundaki beklentilere hak verdiren sinyaller olarak değerlendirildi. 

+49-BERLİN

FOTO: Wolfgang Kumm/DPA

HABERE YORUM KAT