Merkel'den Lukashenko'ya sert eleştiri

Merkel'den Lukashenko'ya sert eleştiri

Angela Merkel, Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko'nun insan kaçaklığı entrikaları hakkında sert eleştirilerde bulundu.

Lukashenko, Mayıs ayının sonunda göçmenlerin AB'ye girmesine artık engel olmayacağını açıkladığından beri, Almanya’daki mülteci sayısı arttı.

Merkel, AB zirvesinin başında Lukashenko'yu ekonomik yaptırımlarla tehdit etti. Merkel, “Bu tür insan kaçakçılığının devletler tarafından kınanması gerekir” ifadelerine  yer verdi. Lukashenko rejiminin insan ticareti devleti olduğunu vurgulayan Merkel, konunun Brüksel'deki AB zirvesindeki gündemlerden biri olması gerektiğini belirtti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Lukashenko'nun mülteci yaklaşımını “Beyaz Rusya'nın melez bir saldırısı” olarak gördüğünü açıkladı.

Almanya-Polonya sınırındaki mülteci akışı Ağustos ayından bu yana keskin bir şekilde arttı. Her gün yaklaşık 160 kişi sınırı geçmeye çalışıyor. Polonya ile en  uzun sınırı olan federal eyalet olan Brandenburg'da, 18 Ekim itibariyle ülkeye izinsiz giriş yapan kişilerden 1828 kişi tutuklandı. Göçmen halkın birincil kökenleri: Irak, İran, Suriye ve Yemen.

Bu kişilerin Polonya üzerinden Almanya'ya geçmeye çalışmasının arkasında Lukashenko olduğu iddia ediliyor.  AB, Lukashenko'yu kriz bölgelerinden gelen mültecileri organize bir şekilde AB'nin sınırına getirmekle suçluyor. Lukashenko, Mayıs ayı sonunda, ülkesine karşı uygulanan Batı yaptırımlarına yanıt olarak Minsk'in, göçmenlerin AB'ye seyahat etmeye devam etmelerini artık engellemeyeceğini duyurdu. O zamandan beri, AB'nin Beyaz Rusya ile olan dış sınırlarında ve Almanya-Polonya sınırında yasa dışı sınır geçişleri girişimi raporları arttı.

Von der Leyen, “Politik nedenlerle hiçbir insan hayatı tehlikeye atılmamalıdır. Bu nedenle, Konseyin Belarus'ta durdurulması gereken bu davranışa çok güçlü ve çok uyumlu bir yanıt vereceğinden eminim" ifadelerine yer verdi.

Varşova ve Berlin hükümetlerinin son tahminlerine göre, şu anda 14.000 ila 15.000 kişi Lukashenko rejimi tarafından AB sınırlarına gönderilmeyi bekliyor. Polonya hükümeti web sitesinde göçmenlere açık uyarılar yayınlıyor. Uyarıda İngilizce ve Arapça olarak, "Polonya sınırını geçmeniz Almanya'ya ulaşmanıza yardımcı olmaz. Minsk'e geri dön. Evine geri dön" deniliyor. Polonya, Ağustos ayından bu yana Belarus ile olan 400 kilometrelik sınırını 2,5 metre yüksekliğindeki dikenli tellerle güvence altına aldı.

Ayrıca Almanya, Lukashenko'nun insan kaçakçılığına karşı önlemler almak istiyor. Çarşamba günü, Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer (CSU) kabine toplantısında sınırdaki kontrolleri güçlendirme konusunu gündeme getirdi. Kabinede konuşulana göre, federal polis memurları Polonyalı meslektaşları ile birlikte Polonya'da devriyeye çıkmalı ve göçmenleri en kısa sürede fark etmelidir.

Artı49 Haber Merkezi

Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT